香港人應該要多d睇下海賊王呢套動漫

34 回覆
6 Like 57 Dislike

好多香港人睇漫畫/動漫
只係求其睇下,為娛樂姐
但係應該無乜香港人會好似我咁
會理解一套動漫所包含的信息同哲學

海賊王呢套漫畫
算係我睇過咁多套漫畫中蘊含最多哲學信息

首先海賊王反映左咩係人生
主角路飛鍾意向住目標去行我既路
其他人講佢點行 佢既終點係咩我唔想知

第二係主角群對人生不同既執著
有人因為成長背景缺乏 所以出海為左比自己無既人
招集左一班唔同缺乏既人大家撐住行
好撚過啲香港自私撚

第三係深信每個人都係個體 接納彼此
唔似啲on9香港人以為自己見到 諗到 經歷既野就係世界既全部
自傲到不可一世 然後質問人地既諗法 叫人去接受自己嗰套

大把台灣大學哲學課程 外國名牌大學好鍾意攞海賊王做哲學研究 連書都有得賣

香港人有興趣想訓練下自己的思維邏輯,或者唔想成為無腦的人
建議每日認真去睇海賊王,仲要完全理解成套所包含的哲學
屌 動你老母漫個臭化閪咩
呢套垃圾講哲學
又係啲當心靈雞湯係哲學嘅on9
路飛成個家族幾屈機
個個長輩都係世界級大人物
呢個道理證明父幹母幹嘅重要性
冇呢個家庭背景嘅人撚有資格去追夢
點解有部分動漫毒撚會有謎之自信成日覺得自己好高水平?
https://lih.kg/3109690

樓主其實講緊自己?
屌你老母One Piece D fans真係十九幾年都係咁個個睇撚咗套濕鳩漫畫當咗自己愛因斯坦
唔識欣賞

係咪陳雷士的琴爭既朋友
其實咪又係藍色窗簾
你要講哲學
思維邏輯
睇書啦岸鳩
動你老母漫
動畫呀!
學點樣插住枝筷子係鼻哥窿到?
咁多負評 不過明解ge
本身香港人就係咁膚淺的民族
香港人睇漫畫剩係為左睇畫風 為左消磨時間
邊有人會好似我咁高層次去研究畫咁樣去諗下作者諗乜
海賊王係動畫/漫畫入面包含最多哲學信息的作品
......睇數碼暴龍01好過啦 海賊王。。。
樓上班香港人
就好似海賊王入面d平民咁
海軍公佈懸賞令/通輯令,平民就盲目去相信海軍
唔深究其實 唔思考世界本質
永遠留於表面層shithole
講哲學點都鋼鍊先啦
教識左我冇實力冇能力唔好生仔
你睇下班海軍 路飛一拳橫掃千軍
都係做二世祖最好 例子 天龍人
邏輯:幫太陽神擋拳
以前會笑紅髮係面子果實
如果最後開出黎佢係天龍人既話好多都講得通
明哥係天龍人都咁麻煩
紅髮應該打橫行
仲未計食埋個bug果實呢
主角基本配置 神裝+血統
白卡佬發白日夢咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞