詭異「積木車」驚現長沙灣, 小巴車頭焊接旅巴車身

30 回覆
15 Like 4 Dislike

多名網民近日發現一架詭異的改裝車在街道上行走,該車車頭為綠色專線小巴,但竟焊接上半截旅巴車身,外貌非常奇特搶眼,有大律師指有關車輛已涉嫌觸犯《道路交通條例》,可能屬違法改裝。

綜合多位網民報料,有關「積木車」停泊在長沙灣福華街地下,並在該處一車行改裝,有網民更拍得影片看到該車在道路上行走,部分網民坦言行經該處不時見到該車改裝進行得如火如荼:「終於行得喎⋯⋯見佢都整好耐。」「焊位好精細,手功唔錯。」

該車奇特的外貌惹來網民熱議:「仲以為係P圖,點知原來係真。」「呢個世界真係咩都有可能發生…」「龍頭鳳尾。」「份頭綠色小巴,副機器就陽光,個中控台就紅小,集大成於一身。」部分網民笑指:「有危險嘅時候,司機位會自動分離。」「當乘客話有落,車身與車頭會自動分離,車頭和車身會自己導航翻總站。」「積木車,分開果刻是否方便逃走?」

不過不少網民擔心汽車的安全性:「經過咁大工程,駛唔駛重新驗車出牌?」「合法改裝車輛?過唔過到驗車呀?」

大律師陸偉雄接受本網訪問時表示,有關車輛已涉嫌非法改裝,觸犯《道路交通條例》可處第4級罰款。

https://std.stheadline.com/realtime/article/1865012/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-Juicy%E5%8F%AE-%E8%A9%AD%E7%95%B0-%E7%A9%8D%E6%9C%A8%E8%BB%8A-%E9%A9%9A%E7%8F%BE%E9%95%B7%E6%B2%99%E7%81%A3-%E5%B0%8F%E5%B7%B4%E8%BB%8A%E9%A0%AD%E7%84%8A%E6%8E%A5%E6%97%85%E5%B7%B4%E8%BB%8A%E8%BA%AB
衝鋒車
危險架,架車行行下分體點算?
架車行行吓大爆炸

接駁巴士
係 最好可以玩到top gear咁
如眼睛可分對或錯
大陸律師知唔知小巴劏車場邊個睇?
大驚少怪,其實只係塗裝
咁又犯法
香港既創意就係咁樣消失哂
危險架,架車行行下分體點算?

小巴拖住大巴
好易裂開解體
突然諗起呢部戲

https://www.youtube.com/watch?v=BHnMZqvsnpE
學你咁講不如取消行車證、保險啦
自己鍾意點砌咪點砌
市面上仲有唔小笠殼小巴

自己鳩up就得
人地就要比證據
自我中心到一個點
自製電車
癡撚線
tesla 夠會爆炸啦
小巴扮警車
姐係點? 睇唔出同正常果啲有咩分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞