麥浚龍 〈耿耿於懷〉〈念念不忘〉〈羅生門〉三部曲 可以係廣東話流行曲史上排咩位

29 回覆
12 Like 17 Dislike
真心, 可能係小弟見識少
但哩三首+雷克雅未克真心好震撼
由曲去到詞, 個種連貫性, 同埋去到羅生門歌詞帶嚟既反轉
我會話至少係我聽既廣東話歌入面頭3(三部曲我直接當做一首, 佔一個位)

利申: 乜語言既歌都有聽, 所以聽得一定唔夠大家深入
好聽係真
但係條友搞到謝安琪人唔似人,鬼唔似鬼咁
三首都係好聽既k 歌
但要排前一千都唔會有佢份
仲有the album 17,28,34
所以我會話「至少係我聽既廣東話歌入面」
ching講下咩事?
同佢一齊個段時間都好黑暗風
係見識少
我都認
依家佢自己開公司都係咁既style
有時,重逢,星塵
無念
the album part 1
依兩隻碟係我心目中係粵語歌神作

不過the album佢自己唔識收
part 2之後玩爛左個故事
我們都不是無辜的
今生不回家
在天之靈
如果拆開3首歌黎睇就係普通K歌,但3首歌組合埋就係一個好完整既故事
佢吸引既地方係長達十幾年年既時間性同故事反轉角度既驚喜
當然廣東歌係比較少類似多首歌組合既舖排,所以呢3部曲會相對令人有印象
但同眾多廣東歌比較我就覺得未去到頭3,不過始終聽歌都係好個人同主觀
part 2仲可以勉強接受
part 3真係
我會想提埋官恩娜嘅三部曲

暗戀航空
地平線
千帆

觀音娜絕對係一個underrated嘅香港女歌手
佢地係好聽 但唔會有排名
無計
佢本身都無心戀戰咁
不過佢d 歌係幾正
羅生門真係嗰年最hit,又有kay演繹拉返高中準
其他2首就算鳩數啦,唔入流
垃圾
其實都幾慘
觀音娜都係靚女
可惜啲人識佢係因為佢嘅八卦新聞
唔聽歌

依家聽番真係覺得贏到好多所謂女歌手嘅女性動物
呢個epic d
當年羅生門個故事性好hit,之後麥浚龍簽咗謝安琪入自己旗下,做一個連續三年嘅大型版羅生門故事,叫The Album,麥浚龍叫董折,謝安琪叫浦銘心

嗰三年改曬謝安琪以前嘅形象,Facebook IG嗰啲全部由麥浚龍公司管理,變晒麥浚龍style,啲相全部都係黑白,出嘅歌全部都係分手離婚偷食嘅故事,同當時嘅香港簡直係平衡時空,演唱會唱晒麥浚龍啲歌

19年唔俾佢出聲,出post全部都係品牌廣告,完約之後謝安琪先攞得返啲Facebook IG,唱返啲本土歌,所以嗰三年基本上係冇謝安琪,得浦銘心
羅生門係正
用十年前既耿耿於懷+之後出既念念不忘做鋪墊
香港樂壇真係比較少呢類幾首歌合埋帶出成個心路歷程/歌詞上有牽連既作品
佢哋唔識嘢,呢三步曲喺廣東歌史已佔一席之地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞