[網店] Shopify、Shopline、Shopage、Boutir掌鋪 用家分享/中伏記

17 回覆
4 Like 0 Dislike
我係一間IG店店主,都賣左 Product 2年

用左Boutir 1年,最近就快到期,本身都諗住續約,但佢近排App果到出現好多問題,同埋個新客&舊客價錢差距實在好大,所以想轉會

有無人係Shopify、Shopline、Shopage既用家,可以分享下
中伏記都想聽下,一個人創業,想搵同路人吹下水交流下意見
淨係用shopify. 配套多啲. Shopline不了
想問下你,係咪每張單都會抽佣,因為見到佢唔係shopify payment 都要抽,定係Payme / 銀行過數果d唔收佣?

Shopify搵唔到CS問
Shopify 如果你係solo冇乜員工嘅話一個月都係20鎂就得(包2個員工ac)
,同埋佢有好多網頁設計嘅sample(睇啱俾錢買就跟一世),不過要注意嘅係shopify亞洲翻譯仲未係好完善,我買咗個200鎂嘅佈景佢老味冇中文翻譯要自己打

網址你唔想俾錢租就用返佢地果個(好似14鎂一年),連落去fb同ig都好方便,你識打埋code就仲掂乜9都可以整出黎

利申:shopify用家
多謝Ching分享
但係25鎂Basic果個好似單單都抽佣(?)
你有無搵開香港CS 幫手?佢地香港好似無CS
信用卡收交易費 唔收手續費
paypal 我見佢寫交易費用0%
手動付款/COD更加係不需支付第三方手續費
香港CS我唔知有冇,但亞洲區一定有仲要覆得好撚快好好服務,我上次轉銀行ac 凌晨sd email 佢當日下晝就覆我
我見佢寫tw應該係台灣有分部?
有冇人中過Shopify 退錢俾客,硬食埋個手續費,明明個客揀咗退錢,Shopify話手續費無得退硬生生收咗幾%手續
咪鬼買template. 麻鬼煩, 就算英文都未必夾到Google. 只要theme fit 到google data就算啦. 我而家個舊網站就係搞太多瀨咗嘢, 搞到而家好慢.

寧可開過個新網站算數
我係2+2. 因為我用自己payment gateway. 賣乜貨收乜錢唔使睇佢頭
IT狗覆你,shopify integration 最好。3rd part app夠多。
Transaction fee就間間公司都有,用邊個plan就自己計計數先。
平台只有 app 版等於戇撚鳩
我睇YouTube d人分享話退款無手續費嫁喎?

但要係Shopify 到搵到條Rule出黎拗先得
Shopify payment gateway 垃圾級, 寄撚曬貨收埋都可以個客求其打幾隻字,又唔使退貨, 錢又退埋畀人

最後用返paypal算數
shopage個垃圾順豐物流差到死
Setting明明剔左「只限香港」,前台落單居然可以揀到澳門區
問佢地CS竟然話係實時串流順豐,佢地解決唔到,一副事不關己咁嘅樣
仲建議我可以另外開個「自訂物流」自己打返哂全香港嘅順豐點係備註度比客揀
咁白痴嘅建議都講得出口…

你控制唔到揀順豐點果個list都應該比人分返開set運費呀?有冇可能焗商家收香港順豐嘅運費寄貨去澳門比客呀???

我半年前開始用呢間垃圾平台,一開始已經無得揀嘉里(明明join之前同我講可以寄嘉里的),問cs點解,佢地話有小問題同嘉里傾緊,傾傾傾傾X左半年都仲係用唔到嘅, Alfred又係成日錯明明個自取點執左9萬年都仲會比個客揀到嚟寄,用佢地網站寄貨比客真係食得屎!

你地用之前小心考慮清楚,join之前佢個cs問乜都話ok做到的,收左錢過左海就神仙,無錯佢係可以收哂消費券支付工具,但全部都係經第三方佢自己冇一個payment system的,你收錢果度如果一出問題就會比佢地當波咁踢嚟踢去

Shopline係貴但都唔會叫我自己打啲取貨點係備註比客揀咁低能!因為我2間都用!而家真係好後悔由shopline轉左去shopage呢間垃圾野!
巴打我而家煩惱緊 係咪boutir 性價比最高
我見佢終於開始有啲template, 唔洗再全部一式一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞