邊套電影係你正值低潮既時候激勵左你?

151 回覆
36 Like 4 Dislike
學習新事物
推薦埋同一個導演John Carney嘅另外2套音樂電影

once : 導演第一套音樂電影,全部演員都係素人, 鏡頭嘅運用全部都好raw ,有種好indie嘅感覺。歌同故事都好正,首主打歌仲攞埋Oscar

sing street : 導演第3套音樂電影 糅合咗once 同 begin again嘅作品。個人認為係3套入面最正。導演曾經講過雖然begin again商業上好成功,但係所有野都好荷里活,好大陣商業味。sing street就係用左好多新演員同二三線演員,故事同begin again一樣咁勵志,歌仲要好撚正,有6-70年度果陣英倫搖滾味。鏡頭運用同begin again一樣現代好多,唔似once咁raw

利申:John carney 打手
rocky正 有兩幕幾感動
成5張野,想對戰重量級拳王,同舅仔喺豬肉店講自己感受 講到喊

同埋 同囝囝講人生哲理嗰幕
a step you can't take back
Bookmarked
nykd-54
冇睇過套戲, 鍾意Adam Levine版多啲, 可能先入為主
依套勁正,不過似驚慄片多啲😬
睇個陣咁岩失戀冇耐 好touch
佢劇入面D歌長存係我歌LIST
Same
Tick tick … boom都好正
3 idiots
怪獸大學
奇幻逆緣
Real Steel
我記得個導演好似屌9個女主角大牌定格衰,話以後唔撚搵佢
John Carney係prime有出個影集modern love,第一季都ok,但第2季唔掂

佢3套戲一定begin again最易入口,once就太土炮,sing street就講中學生,比較小品啲
https://www.youtube.com/watch?v=aRSuY-chE2M
睇完呢套 自己去旅行
係wo 提名only, sosad
蜜桃成熟時1997
Maverick 示範2:15內搞得掂嗰幕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞