柳應廷 Jer Lau 討論區(9)|阿媽有咗第二個大賣!支持盧子軒!

1001 回覆
19 Like 8 Dislike
我都想睇鏡仔s 除鞋度高
唔知柳有冇縮水
其實話MC唱功好過柳都冇乜問題
畢竟分析唱功都係講技巧多
咁柳技巧上又真係有好多唔純熟嘅位嘅

不過我覺得講聲底同感染力真係柳完勝
呢啲嘢真係天生 冇得解
我都唔知點解我咁鍾意佢聲底
好清澈好溫柔好有質感
除咗以前鍾意一個日本聲優以外都好耐冇遇見過咁鍾意嘅聲線
連普通講嘢把聲我都好鍾意

感染力就更加無得解釋
好似花姐話齋睇中柳嘅原因都係話出面唱得嘅人有好多 但唱歌咁有畫面感嘅得佢一個
我都唔知點解聽佢唱「看繁星一點一點殞落簷篷」會真係好似睇到星星跌落嚟咁
聽佢唱「光線引我再次回眸」會好似真係見到一束光射落嚟
聽佢唱「你再兜一圈 再兜一圈」會好似真係見到個迷宮喺面前
可能都同佢係個好感性嘅人有關 所以唱出嚟會有感情

對我嚟講感情同感染力都係評價唱功好重要嘅一部分(可能有人唔覺得啦)
吹奏得有啲多 驚佢見到自滿
總之柳應廷見字練歌 希望你技巧更上一層樓
+1同意mc技巧穩定性高過柳,亦都唔係宋禮勤個種淨係得技巧
但都係個句唱得好既大有人在,但要唱得獨特有記憶點既少,能感染到人比到energy人既更係少之又少,柳又真係比到我呢個vibe
Solo歌手自己一個企係場上唔係band個d可以做到咁既我諗到既又真係唔係好多個
mean d講句mc暫時啦唔敢講以後,唱live都係重現佢studio既performance,而柳係可以令到人做到一個人地以後都會記得拎反出黎講既live 而而家先係佢solo出道未夠3年,已經有最少2個咁既performance真係好難得而且佢真係做到自己promise既每次都做得好過上次
不過中意聽邊個其實都真係好睇聽個人既,以前後生d感性冇咁重既時候我都唔明eason d live點解咁多人吹捧,人大左感性左先明呢d先係所謂superstar特質
但都係希望柳再繼續進步
印象最深刻都係軒仔演唱會
唱群星果陣嘅柳成個人都喺度發緊光
睇幾多次個live都覺得好powerful好有感染力
現役真係好少香港歌手俾到我呢種感覺
覺得軒仔個次既群星真係可以入殿堂級live list
個人覺得柳係短時間內都好難超越呢次live
當然我無任歡迎柳仔瘋狂打我臉
覺得佢為咗live performance好睇一定喺台風上落咗好多功夫
由最初淨係識八字眉不停眨眼嘅薯仔變到依家
唔敢話首首都好似狂人咁揮灑自如
但大部份肢體語言都睇得出大方自然咗好多
睇住佢每次出歌/live都有進步係最開心
可能呢個就係養成系歌手嘅魅力所在
技巧可以再練再改進
有感情得嚟又唔會too much
其實都唔係咁易做到
狂人真係一路印證緊佢進步
就咁比較上年同今年演唱會已經見到唱法都穩定咗好多
當初啲人仲睇死佢唱唔到6場 今次本來有12場我都對佢完全有信心
日日喺公海見到jer po仆街了要紅了
想問一問大家
本身無加入fc 因為成日好似好多事發生
問題我又驚佢如果自己開演唱會我買唔到飛
我次次都㩒唔到
想弱弱一問 係咪fc會有得抽飛
我好掙扎之後應唔應該入

一直想多謝柳 佢既歌俾到好多力量我
佢令我10幾年唔聽廣東歌既人聽返
我日日返工都loop著佢所有既歌
佢出實體專輯我實買
多謝大家睇曬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞