原來做刷單員 真係荀工黎

436 回覆
3686 Like 30 Dislike
呢次我撐
因為洗黑錢罪真心戇鳩

控方無舉證責任,個官一句唔信就判監
無公平性可言

有錯勿屌,歡迎指教
source係HKIB嘅exam material
成日一有呢啲post一定有人嚟掃興

一陣又話畀人告洗黑錢一陣又話畀晒資料人

第一200幾蚊畀人告洗黑錢?好心唔好咁撚戇鳩啦屌

第二人哋轉數快得個電話直接過數,個ac 又唔會顯示晒就算有全名又點,佢可以拎嚟做乜?搵個全名去借錢定搵人買兇隊冧樓主?
其實黑錢機會好撚低
但一定係呃錢
其實佢一早預判左你會唔做
你訓醒未 差佬有咁勤力?
我呃佢錢
佢想呃你
你攞到甜頭,佢叫你入多啲錢嘛
啲人傻㗎明買明賣邊度係呃?
如果入返300博佢再入多次錢比你,你有機會賺多d, 輸都係輸25$
鬼唔知咩我意思係啲人見到樓主拎咗200幾袋袋平安之後

又話呢樣嗰樣啫
二百幾蚊就查你洗黑錢 應該只會發生喺肥佬黎許智峯佢地身上
同埋俾人知道個名好危險架 人地知我叫蔡楓華實笑死我
上面啲人咁都驚驚清清真係算鳩數
樓主有哂證據啦
控方無責任舉證predicated crime,唔代表冇責任舉證洗黑錢罪
銀碼細、只有一次操作、事主誠心相信係一份工等等因素都會令佢無事
仲有好多連登仔唔信嫁
覺得唔係洗黑錢
仲夠膽死話銀行戶口唔係洗黑錢
不如去問下律師
個個當自己律師話無事就無事
一有受害人報警就會跟進
但幾時要問番警方個邊
樓主依刻賺200幾緊係好開心
過一排俾人查就唔好後悔貪人地200幾蚊
上差館上法庭都用你好多時間
個度都唔止200幾
200蚊就算真係黑錢 邊個得閒理你 你都on99嘅
咁你都煩啦
個200幾又要上差館又要上法庭
費時失事
個200幾又要上差館又要上法庭
真係費時失事
貪人地200幾煩到自己真心唔值

300$都無既洗黑錢罪 你可能真係要重新讀過呢本exam material
a)
洗黑錢好多野要睇 睇 1)銀碼 2)睇戶口轉入轉出次數
b)
300$入樓主個戶口一次 然後就無啦 又無左洗既又入又出又轉既pattern
仲要一餐放題都無左既錢 你係政府部門既人 你用一個人用半個鐘查既成本都過撚左好多

HKMA 個AML guideline 都要人地過8k港紙先開始做 CDD
或者咁講 你要銀行合理懷疑300$係洗黑錢 你想銀行用幾多人手要研究 ?

呢到連登大把人做過AML / KYC / CDD 你問下班友日日screen到false positive alert 個銀碼幾多 300$都要出alert想整死幾多銀行

c)
控方無舉證責任係有咁既事 但係個銀碼係正常人解釋唔到同辯方個收入資產不成比例
d)
仲有樓主對話真係信呢件事係返工黎 成個對話流程都無洗黑錢既意思
除左陳同佳果次之外 無野告到先用盡全力屈洗黑錢
e)
就算就係當你齊哂犯法條件 你要搵銀行aml班友寫suspicious activity report 比財富調查組 接左手仲要處理去告你 你真係諗下政府同銀行係咪咁得閒
Aml捉銀行之前會cut 9左你ac
樓主又傷及無辜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞