究竟15年前嘅人點樣揸車

280 回覆
14 Like 246 Dislike
真啊,未有Google map之前,成日搭紅的入新界,兜錯路又有,上錯條高速又有,求其放你一個地方叫你自己行又有,call台問功課又有,最離譜試過開到去大埔佢真係唔識路放棄就咁停係到
我有朋友唔識路唔願記路
結果買咗車成年都淨係喺天水圍兜圈
完全無出過市區
連屯門都無去過
ching都係睇睇地圖王先
觀塘去長沙灣點行界限街
細個老豆揸車真係揸揸下泊埋一邊睇地圖王
然後我又成日無聊拎嚟睇下 到大少少就幫佢導航
依家通常睇一次google map就識行 次次出街都要負責帶路
當你真係揸開車 你會發現有時導航嘅路線不如你自行判斷嘅路線
吹大左啫,下個出口咪10分鐘後,不過來回行多2,30 公里咁解

D油又平,條路又闊又暢通,咪當遊車河
一定冇喺去香港出錯咁大鑊
溝女你都唔背定地圖先出黎,就抵你失敗啦
Lm
屌 記得有個的士阿伯(應該都有70)
睇本地圖話入迴旋處第3個exit出
唔知佢點撚樣數 最後U turn返咗轉頭
佢仲要唔知自己U turn咗 仲揸多咗陣先發現行錯路
都唔知扮嘢定真係懵
turn left now
left ?
right
ok, right

........
On9 香港咁撚多街你背撚晒d路咩

淨係市區同一條街有時街頭街尾都可能經唔同大路轉入會快好多,你係咪背埋門牌號碼?

定你送貨仔日日都係送果十個八個地方唔使記咁多路
如果隔離嗰個拉利enginer

Turn right. Turn right.
No!No!No! Turn left left(已經轉緊入右灣)

Fuck! Fuck! Fuck!
What are u doing!?
所以司機隔離個位叫副駕駛
understood. we will come back to you.
其實係香港區過區真係去邊都唔難
睇下路牌都閒閒地去到
只要你清楚目的地確實位置其實大概望住個方向行都easy
唔熟既都係兜少少冤枉路姐
我又覺得唔係你地想像中咁多人真係會睇住gps行車
每次入新界郊外地方
老豆都會拎出黎叫我打開邊頁再俾佢睇
Google map都係開左幾年先贏到人

最初熟路個班司機憑經驗知道咩路咩時段會塞,再加收音機資訊
之後Google map拎real-time data太屈機
以前細個同屋企人去d少去嘅地方真係睇地圖,好懷念
用手
以前老豆架車有本地圖 , 如果去得遠都要睇
屋企附近記撚曬啦
最慘係今時今日睇Google Maps都會行錯路
所以以前的士佬底佢賺得多
導航進化過程

靠口up/問路 > 地圖+指南針 > 地圖書 > print Mapquest > Tom Tom/garmin gps > smart phone/ infotainment

唔啱請改
舊屎
司機唔識路
好似會打上call台問路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞