李家超:香港要著力發展創科 要從全球搶人才

228 回覆
10 Like 251 Dislike
真係諗唔到憑咩
可能夠衰會贏到既
公務員人工扭曲哂
應該要變合約制,一年一簽,每年淘汰最差嘅10%
諗起Poly電動車
潮州識幾個鄉里做IT的
超哥又解決左一個問題,強。
講左就當做左
閱。
所以咪話佢得把口
根本就無做野
it 狗依然係狗
根本就無"著力"發展科創
佢地話自己精英嚟
值呢個人工
你無呢個人工係你d PhD 廢
講左當做左
咁學術有成就唔代表有商業價值ge …
要搵錢多
呢個世代都係自己開start up 圈錢
Fresh phd grad 俾32K
未證明自己有商業價值前算唔錯la
你睇馬雲?
發明咗一樣科技然後話你犯郭安發

其實發展耕田就最安全
講咗=搶咗
當Chem PhD以教中學/政府Chemist為榮嘅時候,已經係倒退
最搞笑係公務員係玩程序搞admin嘢多,好少落手落腳做技術嘢,就算管理都唔算係真正管理
人工係精英級,job duties唔係呢
試吓出面請條友做ACO嘢,有ACO 7成人工已經偷笑

BTW,社會過份重視中學公開試又係一個問題
大家中學死讀爛讀,入到錢途好嘅ug program meet到大公司/政府成績門檻就算
醫療科更加連成績都唔使追,畢到業就得,成績再差都起碼2x-3xk起薪
報second degree好睇重中學公開試,根本有心設計到唔比latebloomer有機會翻身
由大學生到退休人士都係掛住中學公開試係口邊,咁見工唔洗經驗啦,唔洗接受高等教育啦,用中學公開試做唯一標準咪得囉
可以嚟做支那狗,學吓點偷同抄
習近平話要深圳負責創科喎
超哥傻撚左
全世界全宇宙自古以來都係中国
人地邊洗搶
啲人材自己飛過去
D人唔黎中國香港係佢地既損失
你肯定教育好?
丘應樺:引入內地人才更好 港應發掘中東非洲新商機
https://lih.kg/3109792

議講到出口中東非洲
不如搵埋北韓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞