點解有部分動漫毒撚會有謎之自信成人覺得自己好高水平?

45 回覆
9 Like 38 Dislike
唔知係唔係個個動漫毒撚都係咁
但係我間公司有一個做左十年的夜間清潔工,週休一日
佢一放假就喺屋企睇動漫,無女朋友,成日喺人面前擺出一副謎之自信
佢成日話自己已經看透世事,話自己思維好高水平,話就算成間公司經理定高層都無佢諗野咁高
之前我同其他同事串佢點解做左十年都係清潔工
佢就次次都首先"嘰~"一笑,以後就話咩"算啦,你地呢班低水平人士就算我解釋左都無用,等你地睇動漫好似我咁多,我先再解釋俾你地聽"

最經典ge係佢同公司d人講過:如果一個人無睇過火影忍者,海賊王, BLEACH呢三套作品,而且就算睇過但係唔去理解呢三套作品所帶出黎的意思,咁呢個人就算喺工作上做到高層,喺我睇中都只係一個醜陋的低水平小丑,因為佢地思維上達唔到好似我咁既最高境界”

利申:我都鍾意睇動漫,但肯定無果個毒撚睇咁多,大概1:15左右
篇野諗左幾耐
當然我同時想求證一下係唔係睇多d動漫真係會令自己思維達致最高水平
我唔會否定佢既興趣
就好似巴膠睇唔起啲廿零萬嘅私家車,覺得“自己”架二百幾萬嘅巴士先矜貴一樣道理
樓主未來
講得出火影海賊王BLEACH就知篇野係作
啲死毒撚係好撚多廢話同理論
你知嫁嘛
火影忍者,海賊王, BLEACH
三套過千集都唔肯完嘅作品, 呢個年頭係刀劍, 出租女友同埋 re-zero
憨鳩 你唔好激嬲佢啊 等間佢開須佐能乎打撚柒你
作都作好啲
睇黎果條清潔工真係"高水平"到連你地都覺得我係作出黎
唔係講笑
火影海賊王死神裏面d招式果個毒撚清潔工真係一字不漏全部記得
笑完就算
動漫毒撚唔會睇呢三套 重作啦
因為佢係動漫中搵到哲學,所以自以為自己高水平。

但係係哲學世界裡面,佢係動漫Pattern中找到既哲學其實係簡單野。At the end , 哲學一門都係大門閉門造車既學術。
3大垃圾
你識d咩人
9成毒撚都係收埋唔會比人知,仲自大?
就係想知佢係咩人黎
佢而家29歲無女朋友,成日睇動漫,咁咪當佢係毒撚先
佢真係成日串我同其他同事話我地睇動漫睇得少然後話我地思維極低水平
額…………我都有睇曬死神火影海賊王嘅,但我又未致於覺得佢地講啲野好深奧wo…………不過我理解樓主嘅,事關我翻工個頭都有個類似嘅人成日以為自己好撚勁
當做電影lo我會覺得,有時睇完啲動漫我會覺得係有啲得着嘅,但又唔會睇低人咁傻閪嘅
遇著呢d人真好激氣
但係又真係唔知點解反駁唔到呢d人

之前有同事串佢以前CE得個位數,無玩過任何樂器
佢就一句撻埋黎話 "嘩~你CE 廿幾分,演奏級好勁呀~但係你地真係覺得呢堆分數同考級可以反映一個人的思維水平?諗野咁狹窄ge你地~" 大約咁講過個同事又真係唔知點解串唔返佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞