一日一畫

138 回覆
42 Like 8 Dislike
以速寫style的標準而言,
你既作品在透視及人體比例冇咩明顯既問題,
而且捉到人物形態特徵,
硬要挑剔一下的話,右下位置太吉,
令個畫面唔太balance ,
有種果個位唔知想點既感覺
咁我明了💡
我想我應該企多d角度再去畫下
因為我企個位係牆邊 唔知可以畫什麼
Btw 感謝你的建議

依個將會係我動畫裏面嘅主要背景,運動項目會係乒乓球同棒球混合而成嘅遊戲。

中間可以見到有張乒乓枱,枱嘅兩邊分邊有四個圓形嘅物體,分別代表雙方嘅一壘,二壘,三壘同本壘。

棒球嘅規則比較多,但我只係濃縮一啲我自己認為比較有趣嘅元素,再mix埋乒乓球嘅元素,形成一個新運動比賽項目嘅動畫。

遊戲係點樣玩我之後再講解,我而家要用軟件上咗色先,睇下個效果會點樣
好想玩
香港好似冇乜人留意棒球
支持 我都學緊畫
大家咁話
有套心理測驗漫畫唔記得左叫咩名,係講個主角死左係地獄俾個女惡魔折磨,d眼都係咁畫,我就奇怪點解咁眼熟
我之前畫嗰啲都係左抄啲右抄啲,我都唔知自己用咗邊啲漫畫。。。

仲諗住你會知,想搵翻黎睇
perspective係有掌握到
可以多啲功夫係直線同橫線 例如棟building 既柱同building外牆應該parallel
除非你想多幾點vanshing point

如果係一點VP 應該好似咁
https://i.pinimg.com/originals/b7/7c/4e/b77c4e9ecc3d77b211765c36dee2c429.jpg
vertical lines全部要直晒

Multiple VPs
theory https://slideplayer.com/6147795/18/images/slide_1.jpg
practical https://www.drawinghowtodraw.com/stepbystepdrawinglessons/2015/01/draw-room-perspective-drawing-tutorial-living-room/

加油!
係依個喇!
感謝支持
樓主好有心機
好睇
多謝

用咗Krita 軟件上色, 暫定用依個做背景,之後再試試動畫效果
終於回來了
加多兩個player 先, 之後再試下加動作特效
啲背肌好澎湃
取材自
日漫 pumpkin night chapter 2 某一頁
令我諗起JOJO4追KIRA追出髮型屋一幕
同為pumpkin sky chapter 2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞