美國智庫兵推:共軍3周毀2艘美航母、數百架戰機! 但美台終戰勝

187 回覆
98 Like 13 Dislike
要睇有冇budget
文革後d人應無乜理念
講係咁講,但二戰教訓我哋唔好過份依賴固有經驗帶黎嘅安全感
一個科技嘅進步可以將以往視之為不可能嘅事完成,好似閃電戰咁,無人諗到德軍裝甲隊嘅機動力咁強、步兵可以食禁藥連續作戰幾日
過左咁多年無再打過大規模登陸戰,政治狂人咩都做得出,應該要預想可能會發生先
問題係咁既話,美帝係全面參戰
同協防台灣兩回事黎
真開戰機會低
雙方會盡忍

美國會同時加速本土晶片投資 降低對台灣嘅經濟倚賴 當通脹咁高嘅時候開實體戰 最貴同埋冇效率

中共方面 都係果句 如果唔係有鄭女士 台灣已被軟收復咗 鼓吹軍國主義絕對係有效咁轉移國內任何不滿 但係如果真係開戰 反而有機會加速...算係豪賭 賭贏咗又冇好處 冇咗明顯目標凝聚焦點 都唔係一個好嘅結果 所以最大機會繼續以增加軍備之名 消耗勞動力 加開支(油水?) 同時繼續深耕 令到想回歸嘅佔大多數 再同時收集技術…
不過 當然有可能有其他內部政治/權力考慮 呢啲係最不可預測

台灣方面 應該會看到做白手套(取代香港)嘅價值 唔會絕對傾到去其中一方
我摺起被上嚟我自己都驚!
台狗報道
2個核彈國打交唔係射核彈既咩
又唔模擬下美日 打中國本土
中共開戰兩個明顯現象

1. 大規模物資同兵力調動到東部戰區, 呢個美國間諜衛星會見到

2. 眾所周知共產黨官員嘅家屬同資產都喺外國, 如果開戰就會被制裁, 所以呢啲官二代官三代有冇返中國, 資金有冇回流就知

都冇就知道係打嘴炮
那不是美軍的嗎?損是勝?或用美人口?頗值提咁!
又唔夠錢洗
又想推習總去死。解放軍無損失咁,尾國佬居心叵測
吹到今大,
想引班小粉紅打飛機?
The imag­ined con­flict is set in 2026, and each side is lim­ited to mil­i­tary ca­pa­bil­i­ties it has demon­strated in real life. The op­pos­ing teams take turns at maps of the Pa­cific re­gion pop­u­lated with game pieces de­not­ing mil­i­tary dis­po­si­tions, con­fer­ring on strat­egy. They then move to a de­tailed map of Tai­wan. Com­put­ers cal­cu­late every­thing from the size of air­craft run­ways to how long it takes sub­marines to rearm. The dice in­tro­duce an ele­ment of ran­dom­ness.
除非宣佈台灣獨立,其他因素難些
美軍真正敵人永遠只有財政委員會
It's just a joke for pentagon to 'R' funding
中印邊境拳頭交算唔算?
東風點打到識移動既物體
你既前提係果堆導彈要射得中
已經唔容易

打仗係好多變數
去番1940年初,如果德國空軍主力打擊英國空軍基地,而唔係滿足希特拉報復心浪費炸彈晌大城市,其實數量上德國係有機會搶到制空權
好多好大喜功,係兵推計唔到
玩下boardgame又可以拎錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞