【愛情】【少甜】Tinder識嘅十個人

11 回覆
3 Like 1 Dislike

一序一

我叫cindy,今年24歲都未出過pool,見住朋友一個接一個咁有男女朋友,但自己連咩係拍拖都唔知,我就覺得自己好廢,就快同依個社會脫節咁。

所以!我決定down交友app嚟玩。

㩒到入去個app store,一打交友app,就有幾十個彈出嚟,碌都碌唔晒。你聽過嘅有,你無聽過嘅都有,咁我就全部都down晒佢哋算!搞完一大輪之後,終於開晒咁多個account,求其match下咗啲人就瞓着咗,連樣都無睇。

點知一嚟就嚟咗個痴線佬......

一、

「It's a match!」
我瞓瞓下醒咗,對眼都未擘得大就見到依個通知彈出嚟。

「瞓咗未啊?」佢send咗好多個訊息俾我。
「你張相喺邊度影㗎?幾靚喎嗰度。」
「我叫david啊,叫你candy ok?」
(我全部交友app都係用假名)

我當下完全唔知點應佢,佢問咁多句問題,我都唔知應該要應佢邊句,一睇就知係啲死毒撚扮晒yo啦,我覆都唔想覆佢。不過因為好奇,而且又係第一個match到嘅,我最後都㩒咗入去睇下佢咩料。

點知一㩒到入去,完全顛覆我頭先嘅諗法。
睇佢個profile,身高180,鍾意打籃球、行山,完全唔係毒撚,甚至係我幾鍾意嘅陽光type嚟,而且個樣......嗯......幾靚仔。

我諗咁靚仔嘅應該都唔會痴線得去邊啩?於是我就用lunch time嗰段時間覆下佢。

「Hi,尋晚好早就瞓咗喇。」
「堅尼地城海傍嚟㗎,我好鍾意去嗰度睇海。」
「haha,叫我cindy得喇。」

當我覆晒佢啲問題之後,真係鬆咗一口氣。我諗交友app就好似見工啲interview咁,一直要喺問答中間周旋。不過我又無理由因為咁就唔玩交友app嘅,始終我份人咁內向,而且又無途徑可以識到新嘅人,可能過多排玩慣咗就會覺得無乜野啦,我諗。

正當我想離開個app嗰陣,「叮」一聲留低咗我喺度。

佢秒覆咗我。
Lm
「係呢,你今個星期得唔得閒啊?」
「我想出去影相,想揾你做我model。」

奇怪喇,點解佢咁鍾意影相但又唔打埋個"photographer "或者係個"📸"嘅emoji喺profile嘅?

不過我當下都無諗咁多,話晒都係第一次有人揾我做model影相,所以心情難免有啲亢奮。可能女仔始終離唔開人哋對自己嘅評價,好嘅壞嘅都係。我就慢慢、慢慢咁跌落david嘅陷阱度。

「同埋我都覺得你幾靚。」
「係唔係有啲唐突啊?如果你怕尷尬就算啦。」

「屌,佢一嚟就想欲擒故縱你啊?」喺我身後嘅mandy突然開口。

「下?你一路都偷睇緊㗎?」我問mandy。
「我見你企咗喺樓梯口咁耐吖嘛,就想八下你做緊咩。計我話吖,依啲男人肯定有啲企圖,三唔識七就想約人出嚟,一定係心懷不軌。」mandy帶有少少不屑嘅語氣講。

「嗯......」我開始煩惱。

吖係啊,mandy係我同事嚟,雖然已經近廿尾,但佢唔單止唔顯老,有種成熟穩重嘅淑女感覺,而且仲要有一副玲瓏浮突嘅身材,所以成日都聽到啲男同事偷偷地討論佢。

男同事A:「mandy尋日個story你哋有無睇?」
(仲要倒裝埋佢個story)
男同事B:「有啊有啊,我睇到哇哇聲,心諗佢件裇衫仔想引死邊個啊?」
男同事C托咗托粗黑框眼鏡,語氣嚴肅又莊重咁講:「我like咗,仲要cap埋。」

就好似咁。
所以我諗mandy睇男人嘅眼光係幾準嘅。不過.....單單以幾句說話就妄下定奪又好似有啲不近人情?我都係聽下算。

「喂唔講喇,我就快完lunchtime。」mandy已經揚塵而去。

望住david句「想揾你做我model」,我有啲莫名嘅意亂情迷。

如果我係男人嘅話,我諗我一定係其他人眼中嘅情場毒撚。
可能我仲未跨得過依道心理關口,但係又想瞭解佢多啲,於是我就咁樣覆咗佢:

「不如傾多幾日先?我哋都未係幾熟(笑喊)。」然後我就熄咗mon。lunchtime 就快完,又係時候做返黎生,之後我就一路都無用過手機。

直至......

「叮、叮叮。」

手機係咁收到通知。我諗應該又係我班中同係度扮工傾偈,所以我都無理到,繼續埋頭苦幹。

「叮、叮叮。」

手機嘅叮叮聲一路都唔停,好似我唔攞起部手機就唔會完咁。

我㩒開個mon,就見到全部都係tinder嘅通知。

「點解啊?」
「你唔覺得我靚仔咩?」
「喂做咩唔理我啊?」
「屌點解依度啲女個撚個都吊高嚟賣。」
「你咁撚柒,我揾你做model都益咗你啦。」
「傾傾傾,傾你老母咩,個個喺度都係揾sp㗎啦。」
「on9。」

全部都係david send嘅message。

我呆咗喺度,一時之間唔知點應對。
攞住手機嘅雙手一直喺度震。
「sorry,我唔係咁嘅意思。」

我當下真係覺得好無助,剩係識得道歉。我唔明點解玩個tinder都可以俾人鬧到咁。

其實係唔係玩tinder嘅男仔都係咁嘅呢?隨便喺tinder度match一啲人,隨便介入佢哋嘅人生,再順藤摸瓜,介入所有match嘅感情,想方設法揾入口進入你嘅一切,你嘅肉體。

聽班有玩開tinder嘅中同講,玩得tinder就要放低好多嘢,原來最難放低嘅係奢望。

我低估咗玩tinder嘅男仔。

david傳來一則新訊息

「sorry,我語氣重咗。」
「其實我都係想見下你真人,但又唔識點約你,我諗我唔係幾識同女仔相處。」
「咁你仲想唔想出嚟見個面?」

既然佢都道歉咗,我又無謂壞到個氣氛咁僵。

「一係食餐飯先?」我問。

「好啊。」佢秒回。

佢online住咁等我,都算佢幾有誠意,而且都係食餐飯姐,我諗應該無乜所謂啩?

「我嚟接你放工?」佢問。

「好,咁我哋尖沙咀等?」我始終唔太想俾人知公司地址。

「7點ok?」

「ok.」
咁樣鬧完仲約到出黎
原有有人睇
其實俾你想像中多㗎 好多人會好在意點解會無端端有人討厭自己 想知道原因
咁精彩都冇人睇 不如樓主打俾我 分享埋佢啦好嗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞