〖無圖〗你接受到學生有哪些髮型?

83 回覆
3 Like 104 Dislike
男學生樣似黎明咁就話姐
其實當d 學校同班友用頭髮長度黎作為argument 既focus point 就已經輸左

根本可以出個guideline 就係男女都要合符所謂整潔,樸素,同埋無令人感到突出既原則

例如女性黑長髮其實要用黑橡筋紮馬尾,唔可以孖辮或者帶頭飾之類,短髮同長髮就一樣要合乎露耳唔會遮住個樣,咁樣先符合整潔樸素唔突出

男性長髮(過肩),無論你點整都好,都會唔符合唔突出呢個原則,呢個係用社會普遍標準黎講

係街見到長髮男性,我唔信你唔會有一種感覺特別既感覺

校規可以定統一既原則性標準,而context 係就每個人或男女唔同而定

所謂性別平權,根本就唔係個context 要一樣,而係男女有無平等原則去對待

不過教畜又點識咁諗個個都係受contextual 既野影響思維
咁我唔明白
點解以「社會標準」
接受女仔短頭髮可以唔突出
但男仔長頭髮就一定突出?
道德或社會標準係無必然岩或錯,雖然咁講係好廢,但其實同民主一樣以所謂簡單多數黎講

如果根據康德既講法,當一樣野係合符大多數人既認同,果樣野就會成為社會標準

其實好似死刑一樣,以英國或英聯邦國家為例,多數人係認為死刑唔合符社會標準 因為社會唔可以用殺人黎懲罰一個人,所以社會先有道德權利去判一個殺人者坐監

但好多東南亞地方,例如台灣,係以殺人填命呢種比較傳統但普遍認同既社會標準黎行刑。你可以睇到好多台灣民意調查都有講台灣人支持死刑係佔多數

所以好難用一個社會既標準apply 落去講另一個社會既標準,如果咁做,其實只係留於contextual 既argument
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞