2000-2500 budget 買木結他,有冇介紹?

13 回覆
1 Like 0 Dislike
岩岩開始學結他,想買個好少少,至少用3-4年。有冇推介?

呢個好唔好,見佢2000蚊都有交易
F310
若果諗住長玩,可以選擇返正常尺寸嘅結他。

若果預算大若二千,其實都可以揾到啲「面單」。去到琴行睇啱價錢就攞上手試,啱自己音色,好㩒,望見佢就想彈,就買啦。👍🏻
我暫時睇岩 YAMAHAFG800 or fg830 ,兩隻價錢相差900蚊,諗緊買貴d定平d算😭

仲有呢,如果我係通利琴行買左guitar, 會唔會幫我set up埋?定要俾錢去結他士多幫我set up?
手足我有支takemine靚聲 有無興趣?
FG830喺網上面個評價好好,值得入手。👍🏻

我自己買結他就會先上網睇吓香港同外國個評價,跟住去試,彈上手啱就買,好鬼懶。😂

Setup就要另外比錢,不過我自己就無攞過啲結他出去比人setup,買返嚟就彈到依家都無乜問題。
其實喱個價位嘅結他,分別唔會太大,尤其只係諗住玩幾年,手感外觀合自己心水可以了。Yamaha FG系列我都有支,玩咗廿幾年都仲彈緊,因為我真係因為鐘意支結他而買,而唔係因為問咗人,人哋鍾意或推介。係我令到支結他彈出嚟好聽,而唔係支結他令我彈到嘢。

Setup 就睇需要。新買如果手感好(唔好都無謂買)就唔好再搞,彈幾年出現狀況先諗買支新定setup唔遲。
lm
tom lee
Setup 搵羅翔 學結他搵concept/Loka
可以試下Anuenue 啲結他, 應該有<$2500嘅選擇,去結他士多買係會包埋setup
Anuenue Guitar Concept 都有啦
士多d人勁唔勁得過Concept?
廢過就收聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞