談樓市買家存系統性問題

27 回覆
8 Like 22 Dislike
假設一個1000萬的單位,當全世界買家都一齊報價100萬,咁根據市場價格調整機制,理應銀行估值應該要跌到100萬,咁先係自由市場的正常運作!
市面上的睇樓app只有賣價,沒有買價,對買家來講有系統性的漏洞不公平問題。
大家點睇?
香港樓市資訊已經算好流通,而一般正常人買家既開價亦傾向參考成交紀錄而唔係你口中既開價

樓主ao
你岩呀,所以一個女人閪鑲金,屌高嚟賣,當全世界男人一齊say no,咁根據市場價格調整機制,理應個女人要降價跪低幫男人含撚,咁先係自由市場的正常運作!
歷史數據是過去式,僅供參考,不能全部反映市場現況。
報咩價呀
睇成交呀
成交要上填土廳架
點樣鳩up
股票夠唔係個個都睇到bid ask
想睇點會睇唔到

另外股票因為fungible
買家有得擺limit order已經好過樓市好多

樓市呢種好似叫seller market
有學者研究的
可以參考下
有成交貨你睇架啵
冇問題呀 自由市場嘛 你可以好似股票咁掛住牌先
逐間地產舖入去逐個盤報價囉
好似歡樂滿東華咁 凱旋門50個 天璽100 貝沙灣200
同入邊啲阿姐派張卡片 到價Call me
樓豬未買過樓
銀行友會做估價
成交係真確,出價係可以鳩出,邊個更能反映實況?
死蠢
事實係無可能,買家只會鬥高價,因為有錢既人太多
弱智,人人話零,唔通市價就零咩

梗係睇以往成交價啦,成交價先有參考指標,買賣都要交樓稅,就算比人做馬,佢地都要一定成本。

大佬,人人話講幾錢完全無成本,點可以作參考
現實係跌5%已經成班人9沖
賣家唔肯賣都冇意思
弱智人士發現
弱智唔緊要,覺得自己醒個下先最好笑
連登真係好多小學雞
笑死 好多業主負評 樓上係咁講可以參考最近成交 但樓原本就唔liquid 最近成交撚反映到最近嘅news 仲有bid ask spread 係可以反映到市場氣氛 點解買家個價就冇用?
試下做market leader
去屋苑門口派傳單話你開價100萬
促進市場資訊流通
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞