有冇人拎持續進修基金去學英文

21 回覆
2 Like 4 Dislike
小弟英文lv2
想搵啲英文課程學 講 發音 Grammar 日常生活字眼
有冇邊間/課程可以推介下 一定要claim到
最好1對1/5人內既小班教學
因乜解救仲學
YouTube 大把片學
隨時教得好過出面
有自學緊 但有時唔知自己錯
學普通話仲好
不了 唔諗住留港講蝗語
試下日常生活所以嘢都轉做英文先
例如電話system language
要學趁早
睇怕遲啲無得學
今日唔知聽日事
幫推 有興趣
睇戲唔望字幕/轉English CC
睇英文YouTube 片熄字幕
呢招試過,但因為聽唔明,所以唔知套嘢up 乜,覺得冇用
識寫識睇就乎grammar睇書
識聽識講就轉環境
電話用英文介面
youtube/streaming睇英文channel (最好唔好一個人齋talk,識present 唔同識chat)
同埋你要用英文諗野。自省又好,思考人生又好,自說自話都好
錯唔緊要,你慢慢學grammar同聽多咗會修正返。
但係養成習慣先係起點。

P.S. 英文歌我麻麻地, 聽咗中文歌咁多年都唔見中文有咩好咗
去過p字頭english centre由國際拼音學起,一年左右,claim咗萬幾蚊。佢會要求你每日一個鐘做練習。
因為生性懶惰唔做功課,最後都冇乜進步
有唔識即刻抄低
之後溫習,當每字一兩個字
其實你識嘅字會越來越多
而且要重溫,七日後、一個月後再溫
我都想改善下啲英文…
日日出email寫埋啲垃圾洪港式英文,
睇文件又成日睇唔明
用anki呢個app整note card
整果下一定要查清楚理解清楚
每日d破碎時間用黎覆習
識既字慢慢build up就會有一日突然發現聽得明睇得明
巴打讀完覺得呢間老師好唔好
教IPA Listening概Miss後生啲,會舉吓生活例子,推薦啲美劇咁。
教Oral阿Sir講得幾生動,不過個排用Zoom上堂,都冇乜心機上堂。
最尾教Gammer概類似中學Miss,比較親切,但學Gammer好鬼悶。
多謝巴打回覆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞