菲林機問答區11 / 請完全封鎖#278551

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
個人中意ilford HP5啲粗grain
Fomapan kentmere 夠平
電影菲林有5222
Ilford pan400
多謝巴打意見
呢隻都好影下風景建築物唔錯
但係如果街拍我覺得佢比較淺contrast 冇咩張力
Kentmere我都用過,但我嫌佢對比唔算大,影人ok,街拍就麻麻,反而我用過強國隻樂凱又ok勁
Btw,想問下宜家係咪無哂紅外線菲林?難得自己有部RF機無單鏡機既VF問題
Hp5 自沖任push唔使比舖頭劏
Kentmere 都係淡 同意
影囡囡囉 日系黑白

Lucky 同公元以前係我啲試機菲林
公元成日都9沖

紅外線係咪仲有fomapan ir?
Fomapan ir係咪即係slide個隻?
係唔係真係除左portra800 好似冇其他唔係tungsten?
老母800?
點解有啲菲林話自己係電影菲林但係已經係預先洗咗石墨都叫自己做電影菲林?
唔係咁講點氹鳩啲傻鳩有電影感?
之前一卷買返嚟 自己分筒 計埋數真係平到笑
影夠5筒8筒寄去台灣 人哋洗石墨沖菲林一條龍
計埋數真係平到笑 唔明點解仲要比80幾蚊…..
定係香港人實在太有錢
好似唔係
香港唔係都有ECN-2咩
寄去台灣咁遠?
台灣果間有部柯記巨大洗石墨水槍機
都幫襯左好多年 所以無試過香港果啲
真係得返老母同埋portra
寄去台灣唔驚比x光照過咩
仲有啲不知名貼牌800度,例如個隻咩Vibe,不過足唔足度數就唔知啦
盒仔可以標明係菲林 早幾年係台灣做野
返到香港都係幫襯同一間 又唔覺有咩問題
個隻個19DX code比人屌到
Ic
圍返一筒運埋沖幾錢啊?
23-26蚊連連最hea 既掃囉
打色就無得同日本比架啦 不過都討好既
試過玩過幾筒呢啲貼牌/東南亞不知名廠既改版菲林,都真係幾粗製濫造,質素認真麻麻,仲要價錢又唔係平,真係無下次
抵喎
介紹下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞