新手砌機 失敗咗

172 回覆
23 Like 162 Dislike
樓主玩膠定認真
點解砌到咁
你個Mon可能插錯咗機板個HDMI插口
試下插返顯卡果個HDMI插口
佢講錯,應該係Motherboard
100蚊收爛鐵
AMD新U
舊板?

板要upgrade最新bios
自己上官網睇下咩bios先support咩U

新買既拎番去中央田/正刀/comdex 維修部upgrade bios
近代理都可以拎番去代理upgrade
尻up你就識
有啲錢係要俾人賺 落街搵電腦舖用錢解決
抵撚死唔搵我二砌
係咪插錯8-pin線 gpu同底板都一條線有啲怪

8-pin線有分兩款 有款係兩個pin地線黎

gpu好似會建議分開第二條牛線好啲 睇下隻牛個說明書
呢個上次砌都中過招,插完開唔到機,
個8pin又要係線既中間,變左分開個8pin條條fing
人講你又講 柒少陣啦
人地話明新手砌機 上面d人真係痴9線 句句狙到行
又要話人唔用腦 剩係識搵人砌做水魚 到人地行出第一步又句句疾住哂
咪係
成班死毒撚淨係識拎啲平時拎唔到嘅優越感
完全冇諗過做大個餅
連登不嬲係咁
今朝要做野 上面有啲ching話要睇下個spec有冇唔相容 宜家講吓個spec先

cpu: AMD Ryzen 5 5600X
gpu: asus dual rtx 3060
ssd: crucial mx500 500gb
hdd: toshiba x300 4tb
psu: Thermaltake Toughpower GF1 650W 80gold
ram: Crucial Ballistix RGB 3200 MHz DDR4 2x8gb
底板: asus tur b550plus
case: phanteks p400a

今晚番黎再搵埋cha_fan1同2睇下有冇線插 多謝大家
全部 unplug 再裝一次.
都唔得建議前面咁講拎板U返去舖頭 check ..
叫佢幫你 upgrade 埋 bios ..
塊底版應該要upgrade bios先support r5 cpu
主動出黎柒
你個機箱好空虛
睇落好唔舒服
新手砌要換底板
建議睇下多d片同多少少電腦知識
先好自己砌機
巴打唔洗灰心
每個人都係由零開始
最多依幾千蚊當學費

Btw 最欣賞你d相係打晒燈咁影 起碼係高清相
其實跟本底板 menu 裝好少會裝唔到,
大部份野都唔容易插錯因為插唔入....
建議樓主一樣樣試做trouble shoot
1. 底板羅絲會唔會上得太實
2. Unplug 左張display 用內顯睇下出唔出到畫面
3. 試下淨插一條ram,4個位都試下佢

如果都係唔得 應該係插錯線/零件壞居多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞