IT仔需要愛快入

45 回覆
2 Like 45 Dislike
小弟學緊寫mobile app

諗住用Expo, js寫, 但睇react native, expo tutorial 成日睇唔明佢d syntax . d () {} {{}} [] 好似亂9咁泥咁。
已經睇哂js, ts tutorial 都識beginners要識既野,但當要用人地library 做野果陣就唔知d syntax 發生咩事。

可以點部署
打多就識, 都唔洗記
出來做野, google > 複製 > 貼上
啫係唔洗理自己入緊既係咩data type
總之係docs 揾自己想既features 然後照入就得?
操leetcode
syntax錯editor會提你架啦
標準連登答案
syntax都睇唔明即係未識js
學左react先
上tecky 2星期出黎搵5皮
繼續努力中。但係我係睇唔明 react native 果d

eg <text numberOfLine={1}> </text>
點解係用{} 唔係()
又或者點解唔係 style={{}}咁

tutorial 片條友又無𠹌講
學react
米玩la ching 一步一足印ing
買書學會唔會好d 雖然好似好on9 睇docs好似仲好

但之前學python睇書學 每一粒code 都會解釋佢既作用係咩 同 講埋d通常既誤解 好c伏

YT tutorial 淨係好似導讀Docs 咁
建議睇doc
出錢請人寫
呢條問題冇得解
係純粹 JSX parser 要一對特別嘅符號包着啲嘢

Outside {}
可能個 parser 就用 html element 嗰種玩法嚟 parse 嘢

Inside {}
個parser就調用 js engine 計係乜 value
再用某個方式同外層 html-style syntax 夾

To summarize; It is what it is
Component props 係用 {} bind
而style 要食 object, 即係
{
    flex: 1,
    backgroundColor: ‘red’,
}

成件obj掉入去就變咗{{…}}
<text>入面係html 或者係react component 唔係js code播大佬
你想call番 js 既variable 咪要加番{} 呢個syntax黎 唔好問點解
而{{}} 出面個個即係上面講既call js code 入面個個{}係一個js object黎
係lor 所以我又唔係覺得自己好蠢 唔適合呢個遊戲
而係好似同我想像中有少少出入 寫app 好似就係跟library 執藥咁
OK 唔講都唔知有react 同 react native 兩件獨立野
寫mobile app用flutter啦
做野唔洗寫到好Fancy一打十咁
特別係Junior level

其一係Google 完
要明點解
開會講得出你點fix bug
你點troubleshoot 搵rootcause
同人溝通係一件事
要浸 好難講

其二係唔該寫d readable ge code
1. 換行, line break is cheap. brain power is pricey
唔好懶型學網上d人咩「5行code搞掂」慳行數
2. 你禁個死人tab 唔換notepad++/IDE 換做space 咪放tab入code
3. 你寫d 唔readable 唔止我唔想執你d屎,而且你自己都睇得辛苦, code are more often to be read than be written

其它野番學,就算Bootcamp 或多或少都會學到就唔講了
我睇緊team treehouse都唔錯,一個大主題拆好多細video,每段都有code比你跟住打,有問題有staff係下面答你(都幾快下)。
壞處係一路跟著打你會以為自己識,但實際上要做延伸/更advanced嘅嘢一定有落差,不過呢個都係developer常態黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞