紅館事故小組第二次會議 相信或因鋼索金屬疲勞引致

28 回覆
1 Like 6 Dislike
好橋喔,金屬疲勞就大家都冇責任?

//調查MIRROR紅館演唱會屏幕墜下事故的工作小組,下午舉行第二次會議,領導工作小組的康文署助理署長李子俊表示,根據現場用顯微鏡就鋼索斷口所做的檢測,有跡象顯示,相信其中一個原因可能是由於鋼索出現金屬疲勞引致斷裂,但仍要進行測試才能確認最後結論,但現階段不能排除任何可能性,亦不能總結事件或推斷成因,仍要循多方面調查,包括裝置、負重及物料等,工作小組希望盡快完成調查……//

原文:https://hk.news.yahoo.com/%E7%B4%85%E9%A4%A8%E4%BA%8B%E6%95%85%E5%B0%8F%E7%B5%84%E7%AC%AC%E4%BA%8C%E6%AC%A1%E6%9C%83%E8%AD%B0-%E7%9B%B8%E4%BF%A1%E6%88%96%E5%9B%A0%E9%8B%BC%E7%B4%A2%E9%87%91%E5%B1%AC%E7%96%B2%E5%8B%9E%E5%BC%95%E8%87%B4-095503193.html?ncid=referrals_socialseed_yiyfgxndqb0
無人負責,super
竟然放生個仆楷仔
條金屬錬自己負責返
一句意外就搞掂啦,super。
話啊mo疲勞啊笨
政府:要阿mo 捱一野啦

辛苦晒
農曆七月到
應該關鬼事
厲害了我的市
最衰都係舊金屬 冇人需要負責
班狗唔係話一定搵到人負責咩,係咪拉間廠
話佢疲勞要搵勞工署
賴件死物最實際
咁金屬疲勞係咪唔使人檢查,舊金屬會自己休息精神返?
鋼索太倦要休息一下
先4 場就疲勞,d港豬一週返5 日半點算
廢金: 家陣啲金屬少少重都唔捱得
記住返到猝死都唔關公司事
條鋼索做過啲咩嚟,又無活動組件點解會疲勞
最緊要Mirror可以快手開返演唱會
咁就唔使搞咁多野退錢又呢樣個樣
咁邊個要負責金屬疲勞
乜都係意外 冇人要負責
最近大家都攰喇
咁係邊間公司負責勾個mon 上去先。
而條wire係屬於康文署定邊間公司?
咁即係邊間公司要負責呀? 成日見你哋將個波射嚟射去, 香港人都好疲勞
條野由關家姐果場已經係度
分分鐘係正苦嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞