(自卑post)有無基層低學歷既人好羨慕中環人/高學歷人

62 回覆
43 Like 48 Dislike
細個屋企有家暴問題會當我出氣袋咁樣打 ,不停打我話我賤骨頭唔打唔得唔識計數。
因為數學呢科考咗好多都唔合格好多學位都再上唔到去。
低學歷限制我做左十年都係基層工
做左十年基層工,好多MK妹師奶好冇腦每一刻都挑戰底線, 付出同收入不成正比,試過尾2份工係做洗車,比d mk妹叫唔好咁乾淨啲客人架車(洗得太乾淨會俾佢屈請食飯同鬧,一黎mk妹無單二黎影響佢溝仔),試過專登做錯野屈我原來制造機會同班有錢客傾計,個mk俾錢人老婆投訴。最後好驚俾人誤會同不停一係俾客話mk妹鬧唔好咁乾淨,好快我就走左。
返基層工好多人本身性格缺陷(不思進取,自卑而自大踏低其他人,不設實際貪心等),大多基層工係13000-15000起點,好少過15000. 根本點努力都剩唔到錢。我再頂唔順呢種underpaid付出同收穫不成正比,洗車個時聽d有錢客好多都會炒股票,我決定全停工allin股票博一博。

咁平均我都有每個月3-1x萬蚊執到,我如果讀到書搵錢多d個本大d就好,如果係中環/大學程度工返工付出同人工成正比比起9成基層工,起碼識多d野自信心夠。中環人/大學生都係成功指標,個種成就感就算炒贏咗幾多錢都係比唔到呢種心理上嘅滿足感同見識。
講完上面既說話之後,返中環同大學生既人就會話佢地壓力好大,人事壓力好大,big4壓力好大,支出買名牌壓力等等等。漸漸地我都唔講野了

其實有時見到連登post明明份工都好人工,辛苦起碼人工cover番。有好多基層工都係日日俾人屈,執貨14000都係要擦鞋都係有人事壓力,都唔明點解咁多護士老師工程師中環友有身份有錢有地位係度嘈。

老實講,經常提醒自己進入作戰狀態我係朝朝坐車會去港島炒股票,坐到起碼4點先走。有錢執就會食tea返屋企訓陣,最近炒埋美股直到凌晨四點先瞓覺。 係美股港股中間有圍封我都會封接pt無就做網店送下貨. 一樣爆肝中但我唔覺得辛苦,付出同收入終於成個正比無怨言有幾多人想係中環/返專業工返admin層返工爆肝都無份,好想好好見識呢個世界都冇辦法,永遠活係象牙塔入面嗰種無助感自卑

我知自己過去好多心理問題解決唔到限制左我既能力,我已經好努力用盡一切方法去改變去學炒股去返工去入貨咩都試下,但無論點努力,時間過左就過左,低學歷圈子入面更多mk蠢人既嘲笑責罵,妒忌好似水鬼萬有引力咁樣拉你落去。唔甘心停留但識唔到明自己既人
高不成低不就既過程好辛苦好寂寞

貼圖證明唔係膠post
TLDR
重練
炒股嘅問題就係維持唔到耐
可能你有幾個月或者幾年時間好好搵
但係冇可能做到一路都係咁好搵
聽過唔少朋友辭咗份正職走去炒股,但係都係玩到好短時間就要返去打工
黎緊考ca
男定女?
關咩事呢
如果你係男就慘 ,睇得出你好自卑
你堆文字好亂。。。
重練吧
on9,自卑係女都係唔好。分男女無意思
六月份贏幾多?
其實我並非講錢 不需要每夜華裝盛宴
但是你這種條件 哪會理解這一種層面
5月贏20幾萬,拉返落去輸嗰啲大約10萬蚊一個月
幻想一天找到千呎大屋不要再受氣
致富如平六四 千百次踏在那原地
物價日上萬里
所以你All In tqqq?
覺得自己學歷唔夠就讀返書啦
識多啲唔同人,睇野會闊啲
7月尾入左7成倉,3成牛熊證
18歲讀完毅進 做入境/海關/陪坐監

30歲應該都有3xk
我好努力試過,我一考試讀書細個童年唔開心嗰啲畫面就會出嚟包括俾人打,係心理克服唔到!
其實出嚟識朋友點會下下睇學歷
你個人行出嚟自信啲 談吐正常 睇多啲書 擴闊吓眼界
同人話題自然多
靠股票搵100K一個月 幾多中環人做唔到
Ching 心態決定境界
想開披床?
洗車個到睇到我一頭霧水
唔怪得你比人屌
唔覺 中環大把垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞