55 回覆
24 Like 1 Dislike
有咗痔瘡好多年,一直都冇理佢。得過且過,諗住冇嘢既,又唔痛又少流血,一直冇處理,又怕尷尬冇睇醫生,點知越拖得耐情況越嚴重,有人勸過我去處理下,我都冇聽佢哋意見。

另外我自己生活又唔檢點,成日去廁所去好耐,冇屎屙都照入去廁所坐等屎屙,又夜瞓,又飲酒,係街急屎都要急到返屋企先屙,食嘢又冇多菜少肉,以上種種同痔瘡發作有關既行為,我全部做曬。

終於,情況越黎越嚴重,搞到我生活好唔方便,於是喺舊年開始的起心肝想解決佢,期間試過唔同方法。開呢個post係想警惕下生活唔檢點既人,希望你哋睇完之後,會有所領悟,正視問題,及早揀有效既方法治療。

利申,一直做開cd rom, 專登開account分享,出得慢打錯字唔好屌我
痔瘡水解冇撚用

舊年十一月到,天氣轉凍,有日朝早起身無啦啦屎眼好撚痛,行路都痛,用手一摸,有粒嘢凸出嚟。

一路都知自己有內痔,一路以為相安無事,點知今次凸咗出嚟。行行企企都唔方便。於是乎就上網睇下有咩解決方法。

Google咗痔瘡一陣,見到有各種唔同方法去處理,見到好多人都分享處理完嗰種痛苦,即刻驚撚咗。所以最後揀咗個聲稱無痛既痔瘡水溶解術。原理就係搵啲電流電死啲痔瘡佢,求其上網搵下就會搵到,仲有新聞聲稱上晝做,下晝就可以去打波。咁我見撚到就梗係揀哩個方法啦。

於是,我就搵咗新聞入面個醫生,book咗時間上去睇下。

上到去,醫生睇完話有2至3期既痔瘡,就建議做啲保守治療先,一係橡筋紮咗佢,一係就水溶解。咁我都同意既,醫生冇話特別sell你,但係佢講既嘢就係建議我做水溶解,話橡筋紮就50%復發,水溶解就20%度。既然我都上網睇過,所以都信咗佢做水溶解。

同意咗就即時可以做,過程大概20分鐘到,係清醒狀態之下做。過程中就好似有啲蟻係咁咬你屎眼入面,而且好撚急尿。我唯有死忍,終於忍到完咗,就走得,埋單1萬5000蚊。之後冇藥俾我食既,又冇同我講有咩要注意,淨係叫我一個月後返去覆診。想約覆診嗰陣,姑娘仲話冇嘢唔洗覆都得啦,叫我到時先約。可能佢趕收工啦,我都以為好快會好返,所以就走咗。

做完嗰幾日,屎眼係幾唔舒服既,唔係真係完全無痛,去屙屎仲要成日出血,但係我未做之前係冇血架喎,過咗一星期都係咁,打去問姑娘,佢都係hea答:一句係咁架啦,啲屎要lum 啲囉。

如是又過咗幾個禮拜,啲痔瘡全部都仲係度,去到覆診,問醫生點解仲係度,佢就話佢哋已經謝謝哋架啦,冇問題架啦,過多段時間就會冇咗,於是我又信咗佢。

之後雖然啲痔瘡全部仲係度,但係冇再啦啦成粒彈出嚟,我都以為應該慢慢就會好返,點知原來係完全冇用,好快又發作過
上次講到水溶解之後,我以後痔瘡會慢慢冇咗,點知原來唔係既。

我一路係度等佢好返,等到今年過年到啦,發現屎眼又好似無啦啦有嘢走出黎。不過嗰陣第五波,work from home,諗住睇下佢會唔會自己好算,因為我當時仲信個醫生,啲痔瘡最後係會謝咗既。

點知有一日落街行下,行咗一個鐘左右,屎眼就開始痛,原來行行下粒痔瘡又走咗出黎。之後都係咁,行行下痔瘡就走出黎,仲衰過以前。咁樣生活真係好唔方便,因為出街行唔得耐。痔瘡出咗黎就算塞返入去,返屋企之後都係會痛幾個鐘。

冇辦法之下就返去問下個醫生,佢睇完都唔解釋,直接話上次水溶解唔work, 今次叫我做痔瘡槍水術,包好返咁話。收費38k到啦。我見佢之前嗰啲都唔撚得既,今次就梗係唔信佢啦,決定返屋企上網睇下有冇其他方法。

返屋企google下,都見到有人話水溶解係呃人,冇撚用既,好後悔自己點解咁急求醫,又唔做多啲research。所以係呢度想勸下大家,千奇咪撚信水溶解,冇撚用架,除非你肯定你痔瘡好輕微,否則唔好浪費金錢同時間。我之後睇過幾個專科,都係同我講水溶解冇撚用。起碼係我呢種情況真係證實咗冇用先。大家決定用呢個方法之前真係要三思。
之前水溶解冇撚用,個醫生話冇用就冇用,建議做痔瘡槍。今次我醒啦,做多咗research, 見babykingdom有人分享痔瘡槍後遺症,大家有興趣可google下,見到咁大手尾就驚啦,所以就去睇第二個醫生拎second opinion。

另一個醫生就大力反對痔瘡槍呢種方法,原因係復發率高,會留咗啲釘係屎眼入面,同埋有機會發生嚴重併發症,所以佢就推介用傳統痔瘡手術。

傳統痔瘡手術既好處就係復發率低,不過術後會痛好耐,見有巴打都分享過,上網google下都會見到好多人話術後會痛到懷疑人生,持續一個星期以上。

見到手術咁撚煩,我自己都驚驚哋,所以開始睇下有冇其他方法去解決呢個問題,不過我好後悔做咗呢個決定,因為啲偏方秘方醫我唔好之餘,仲搞到越黎越嚴重。係呢度勸各位想試其他方法既時候,一定要考慮清楚
為咗唔想做手術,開始上網睇下有咩其他方法,有巴打分享用中醫搞掂咗,咁我就睇下有冇中醫療法啦。上網見到個聲稱有獨門發酵中藥,用啲藥查喺個屎眼到就會好返,仲要99%一次成功。個中醫係喺銅鑼灣既。上網google中醫痔瘡就會見到。

其實佢吹到咁大,我都有啲懷疑,不過係babykingdom有好多女人話俾佢醫好咗,當然都有人話唔work不過我心急求醫,覺得我應該唔會係嗰個唔work既人掛,本住一試無妨既心態去搵佢睇吓。

上到去,個環境都幾up dup吓,不過我冇咩睇中醫經驗,以為中醫診所都係咁上下。個中醫師就話,好嚴重,要即刻做,仲話已經係4期痔瘡,收我12k就可以馬上做。我本身都想諗下先,因為隔離forum 啲女人都係話幾千蚊就搞掂。不過佢當時就即刻拎咗一疊單出黎,話之前邊個邊個都係收12k, 又拎一啲相出黎話成功咗會點,又拍心口話做完一定得。於是心急求醫既我又信咗人,心諗中藥姐,唔得都應該冇事既,不過哩種諗法係大錯特錯。
咁個所謂醫師就查咗啲藥係我屎眼到啦啱查完都冇乜嘢既,個醫師話做完嗰日千奇唔去屙屎,廢事影響療效。我平時成日都忍屎,心諗應該應付到。

不過係返屋企途中,已經急屎到仆街。返到屋企,嗰種急屎既感覺真係好撚癲,搞到我係床上典黎典去,人生從來未試過嗰種感覺。坐立不安已經唔足以形容。好似無時無刻都有啲千年大屎要係係屎眼湧出嚟咁。死忍咗幾個鐘,先慢慢好少少,不過嗰種感覺都係持續係度。一開始仲屙唔出尿添,好彩最後都屙到。

成晚都係咁過,完全冇瞓過咁制,好撚辛苦。到咗等二朝,終於可以去廁所。屙屎果陣發現,有一邊既痔瘡真係冇走出黎喎,但另一邊仲有走出黎,而且好大粒。即日去覆診啦,所謂覆診都係去俾佢望下,同埋用太陽燈照下個屎眼。

醫師話仲有凸出來嗰邊慢慢都會縮既,我見另一邊好神奇咁冇咗,所以當時都信佢既。

之後嗰一兩個星期,屎眼都仲係有腫脹感,有幾日仲發起燒上黎,我諗可能屎眼入面發梗炎啦。之後凸出來果邊都仍然係度,冇好轉到,咁就打去問佢啦,個醫師就叫我上去再俾佢睇。

今次上到去,佢叫我去屙篤屎先,話咁樣睇得清楚啲。屙完佢又睇下屎眼,今次竟然話有外痔。都冇醫生話過我有外痔,不過佢又好似醫好咗我另一邊既痔瘡,我就信佢啦,以為係中西醫定義唔同姐,同埋佢拍心口話包好,同埋唔洗再俾錢,就由佢搞啦。

今次佢先用針篤我個痔瘡,等佢放啲瘀血出黎先,再查佢啲藥。篤落去嗰下痛到仆街。查完藥冇上次嗰種強烈便意感覺,以為今次會好快好返啦,點知今次之後先係惡夢既開始。
第一日好似都冇事,不過原來俾佢搞完,粒痔瘡腫撚咗,仲要長期外露。慢慢粒嘢變得越黎越大,又硬,又滲血,仲要痛到仆街。

返去俾個中醫睇下,佢話出咗黎就冇計啦,唯有等佢自己好返,叫我多啲返去佢診所俾佢用太陽燈照下,返屋企就用熱水浸下。又叫我去買啲藥膏搽下。

從來都未試過咁嚴重既痔瘡,成粒乒乓波咁大係個屎眼到,仲要不停滲血。用佢方法除咗舒緩下之外,都好似冇乜用,上網google下,應該係俾佢搞到出咗血栓性外痔。啲人都係話除咗浸熱水都冇咩辦法,除非去開刀割咗去。

我抱住信埋個醫師多一次既決心,用浸熱水加藥膏方法持續咗兩個星期,粒係慢慢細粒返,不過都仲係卡住喺出面,同埋不停滲血。

之後再上去叫佢睇下,佢竟然話,冇辦法架啦,唯有等佢慢慢縮,有啲人成世都唔縮架,你再唔縮又覺得影響你嘅,咪睇西醫叫佢哋割咗佢囉,人人體質唔一樣,我都唔知係你身上唔work 架。

屌佢老母,如果淨係唔work我都可能冇所謂,但我係俾佢搞到仲嚴重咗好多。原來啲中醫一句每個人體質唔一樣就玩撚曬,唔洗負責任。係呢度勸大家千奇唔好信中醫幫到你,特別係嗰啲聲稱有獨門秘方嗰啲,9成9呃錢。

返到屋企,自己上網做research 自救,見到個大陸網知乎有人話持之以恆浸熱水會浸到粒血栓外痔消曬。於是我就自救,開始咗漫長浸屎眼之路,堅持咗兩個幾月,最後粒嘢真係慢慢細咗。不過,之前話俾個中醫醫返果邊又開始成日走出黎,即係俾撚咗12k佢乜都冇醫好過,仲要浪費咗我幾個月時間同埋受咗好多無謂既苦。好撚後悔去搵過哩個中醫
做完痔瘡槍幾年,養和住左兩晚,埋單5皮
冇手尾跟
經過幾個月漫長既自救之路,粒血栓外痔總算變返之前既狀態,不過就啲痔瘡問題係完全冇解決到。之後的起心肝要搵外科醫生搞掂佢,其實哩啲係我一開始就應該做既事黎,可惜為咗唔做手術,行咗好多冤枉路。

睇咗幾個醫生,都有唔同既suggestions, 最後揀咗用一種叫THD既手術,係用超聲波技術將血管結紮,再用針線將凸出來既痔瘡拉返入去。好處係冇咁痛同埋冇痔瘡槍嗰啲併發症,壞處係相對傳統手術復發率高啲。

上個星期做咗呢個手術,連埋照腸,瞓咗一晚醫院,埋單要十萬。

依家仲康復梗,痛就真係唔多痛既,不過啱做完手術係有假便意,持續困擾你。不過前一兩日都係冇屎屙既。雖然唔痛,但長期有便意,其實都好辛苦

之後嗰幾日就有屎屙既,不過一日要屙三四次,到依家就黎一個星期啦,之後就覆咗診再update
巴打做咗幾耐?依家五萬應該做唔到
可唔可以分享下有冇改變生活習慣?
外痔有好多人都唔理,因為處理方法就係得傳統手術開刀,如果有保險,快啲搵個醫生confirm下,如果中咗招,要改變生活習慣先唔會惡化
前後加埋成150k
一開波去做手術咪得 仲要去睇中醫
好彩有保險
我都知自己傻,所以要哩個post 警世
樓主使左好多冤枉錢
係呀,好彩保險cover咗大部分
有冇醫生介紹
唔敢介紹住,因為未知康復成點,如果效果好好可以介紹俾你
留名 有第二期內痔 大便好麻煩
醫生建議我保守治療 但我想做痔瘡槍
聽完樓主講就有啲卻步
好多醫生都唔做痔瘡槍了,佢哋話英國直頭係禁止呢種手術,所以你要考慮清楚

利申,冇fact check
on9
手術都驚
一早直接了當啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞