Face to face成員吳少芳30年前遇車禍四肢癱瘓 隊友「齊上齊落」退出樂壇

8 回覆
8 Like 1 Dislike
1992年,由吳少芳(Jodi)及蔡慧玲(Connie)女子組合Face to Face出道2年,已經得過新人獎,亦有代表作《情迷Milano》、《一些》、《Face to Face》等,比同期嘅女團Echo及夢劇院人氣稍勝一籌,仲試過跟黎明去美加登台,但係一場車禍令到呢對女團,未能再創高峰。

當時Jodi由褓姆揸車送返屋企,點知私家車喺屋企附近同泥頭車相撞,褓姆死亡,Jodi重傷昏迷。Jodi入住深切治療部5個月,總算大步檻過,但係四肢癱瘓,而且傷及肺部影響發聲,只能告別樂壇。

Jodi拍檔Connie亦決定「齊上齊落」退出,Connie多年後受訪時坦言當時有唱片公司向佢招手作獨立發展,但係自己想像唔到如果咁做Jodi會點,於是轉做唱片公司文職。雖然係咁,Jodi 同Connie從未宣佈拆夥,而且多年來Connie都有照顧探望Jodi,仲試過參加TVB慈善show。

近年Jodi患上癌症,即使後來身體情況轉差,佢都同探病嘅DJ老友李志剛講「我唔會咁快死,我好有生命力」。可惜Jodi病情未有好轉而於2021年病逝,終年54歲。
😅好彩佢d隊友唔係死咗
Viutv 個乞衣嚟
咪同佢打工

拎足夠賠償先再算啦
又唔地獄,又冇人睇得明,你對得住個名?
😅個名無咩對唔對得住 是但改的 好似你媽幫你改名咁
「齊上齊落」有無好笑D
主唱癱瘓咗,叫個唔識唱既花瓶上台,
就算my咀都要揾到人代唱先得架
咩主唱?兩個都識唱架喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞