由Mirror意外,睇到香港啲鳩噏工程師有幾垃圾

22 回覆
48 Like 8 Dislike
盧國強,資深香港工程師學會會員(機械工程) FHKIE(MCL),佢嘅"專業"意見話,個屏幕90kg, 10m高,708磅力。
https://www.thestandard.com.hk/breaking-news/section/4/192858/Mirror-concert-accident-'a-fortune-out-of-misfortune':-expert
先唔講計數,common sense, 淨係見到咁大舊嘢, 佢估係90kg, 即係一個肥仔少少嘅男人重量?﹗WTF?
以下再講下我會點估算件嘢嘅重量﹕

一件細嘅module大概0.16 x 0.16 (以下全部以SI unit, m, kg等做單位), 每件重0.235kg
再估下個屏幕嘅SIZE, 先見下圖,估算一個人大概1.7m, 個屏幕大概2.5個人嘅闊度,1.8個人嘅長度

之後再睇下圖,係由八件乘五件嘅大module, 兩面組成
而一件大module, 跟返上述估算條數,係由九個細Module組成 (cap圖估算係4.25m x 3.06m; 以module砌埋估算係3.84m x 2.4m, 大致吻合)
即係,成件屏幕嘅重量條數係﹕ 0.235kg x 9 (一件含九塊嘅module) x 8 x 5 (40件大module) x 2 (兩面) = 169kg (只計LED module), 仲未計固定咁大塊兩面嘅鋼架,暫設50kg (即係5.43 kg/m2, 保守估算), 最後成件嘢起碼220kg
真係唔知佢個90kg點估出嚟。
離地10米高更加唔知點估,見下圖﹕
當一個人企唔直1.6m, 由斷第二條纜開始計,大概係兩個半身位,我估大概4m, 點都冇姓盧嗰位專業工程師所講嘅10m高
最後佢講嘅708磅力更加不知所謂,首先單位都用錯,用Pressure比較適合。簡單嚟講,1kg嘅拳頭打落你度,同1kg嘅針頭吉落你度,係兩回事嚟。
其次佢真係當F=ma就計完?係唔係需要返中學重新學過物理?高位掟舊嘢落嚟,首先係要計件嘢撞落個人度嘅時候嘅速度,即係v^2-u^2=2as, 即係v^2=2(10)(4), v=8.9m/s; 之後受傷dancer受嘅力係F t = mv - mu, u係terminal velocity = 0, 如果拉返段視頻睇,估個impact time係0.5s, F=3916N; 設責落去個面係0.3m x 0.2m = 0.06m2, 即係佢受嘅壓強係65266N/m2, 當然,呢條數嘅誤差會比個屏幕重量嘅估算大好多,因為太多未知數,如個impact time係關鍵,仲有跌落嚟責到人體嘅位置受傷害程度又唔同等等。

唉希望佢冇事幾日後又跳得行得走得啦。

當然我冇話我以上條數一定啱,歡迎大家指出我估算可能錯誤嘅地方,但起碼估算得嚟都叫有根有據,離個真相唔會太離譜。

比啲咁嘅廢柴嘅鳩噏工程師出鏡亂吹,香港工程界想唔收皮都難。
真正做design計數都係Grad E做
開會夾嘢又係Grad E頂住

班Charter Eng真係請返黎投標上名 入submission簽個名
technical 嘢識條鐵咩
邊啲公司會做呢啲舞台結構?
挑佢機啦
佢垃圾還垃圾
見到視頻呢兩隻字好撚un 眼
佢都係用啲師奶可以接受既公式係咁咦話俾佢地知姐
班師奶聽完都係:嘩!好重架
盧覺強,成日做啲車禍嘅專家證人,仲有個名叫理大伽利略
上東張西望challenge佢
螢幕
影片
push
香港chartered engineer 最撚叻係management
唔止220KG

除左個LED模塊,仲有火牛+塊係中間

其實黑警一秤就知幾重,仲有咁多塊,要查真係好簡單。
火牛+畫面數據處理器
盧覺強講錯一次就比連登仔踩到變垃圾
知唔知人地幫左幾多冤案苦主?
即刻開記者招待會大鳩佢啦
先唔評論樓主計數岩唔岩
視頻兩隻字真係
最唔明就係點解要吊個咁重嘅顯示屏喺上面,人就喺下面表演
呢條橋係邊個諗出嚟?
真係冇人諗到其他方法去表演?
當你個畫面真係需要咁高,點解唔用projector?
定係早期係呢個做法
近年顯示屏開始降價,啲人先至索性成隻吊上去
香港工程師係垃圾黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞