嚴選十二部1992年香港經典電影

247 回覆
226 Like 4 Dislike
呢套垃圾唔知點解成日都可以攞來吹奏
7.《審死官》
1992年7月2日
導演 杜琪峯
主演 周星馳 梅艷芳 吳孟達 吳家麗 朱咪咪

電影香港票房逾5000萬。
-92年度票房第一位
票房:HK$ 50,212,947.00
推薦度:★★★★★
Lmmmmm
家有喜事真係好少翻睇,D女同基佬真係好尷
原來星爺個時就整緊韓仔逗號頭
印象中當年大約三十幾蚊一張飛 你可以計下
我XX大人個OO
92年5千萬票房大家可以想像星爺幾癲
潮流係一個循環
竟然冇丐世英雄?
8.《92黑玫瑰對黑玫瑰》
1992年7月2日
導演 劉鎮偉
主演 梁家輝 邵美琪 毛舜筠 馮寶寶 黃韻詩

在2005年,獲香港電影金像獎協會票選為「最佳華語片一百部」之一。
票房:HK$ 22,806,044.00
推薦度:4.5★
呢個其實好難作準
總之個陣啲票房就一定唔只咁少
當年80~90年代我自己嘅經歷去戲院睇戲
有啲場唔太多人個陣
係好多大人拖住個細路入場
啲呀叔收一張飛放你兩個人入場睇
1992,周星馳年
1992年,周星馳共有八部參演電影在香港市場上映,其中主演的七部電影進入本年度香港電影票房前十名,更是包攬了當年度香港電影市場票房的前五名,憑藉當年的票房冠軍影片《審死官》獲亞洲影展最佳男主角獎。這個記錄至今無人能破,後人也難以企及,所以1992年又被稱為香港影壇“周星馳年”。
周星馳年的七部影片以及票房,主演
排名 影片 主演 票房(元)
1《審死官》 周星馳,梅艷芳,吳家麗,吳孟達,秦沛,黃一飛 50,212,947
2 《家有喜事》 周星馳,張曼玉,張國榮,毛舜筠,黃百鳴,吳君如 48,992,188
3 《鹿鼎記》 周星馳,溫兆倫,邱淑貞,張敏,吳孟達,徐錦江 40,862,831
4 《武狀元蘇乞兒》 周星馳,張敏,吳孟達,陳百祥,徐少強 37,416,607
5 《鹿鼎記Ⅱ:神龍教》 周星馳、林青霞、李嘉欣、張敏、袁潔瑩、邱淑貞、陳德容 36,583,964
8 《逃學威龍2》 周星馳、朱茵、吳孟達、張敏 31,635,680
10 《漫畫威龍》 周星馳,張敏,蕭芳芳,鍾鎮濤,陳百祥,元華,谷峰 22,946,994

成個92年星爺創造左差唔多2億6千幾萬票房

睇下幾多力王系列
一拳超人
9.《鹿鼎記》
1992年7月30日
導演 王晶
主演 周星馳 張敏 邱淑貞
、吳孟達 陳百祥 徐錦江

影片取材於金庸的武俠小說《鹿鼎記》。
該影片為周氏電影多產期的經典之作,故事曲折離奇,爆笑十足。

-92年度票房第三位
票房:HK$ 40,862,831
推薦度:★★★★★
葉子眉死都唔肯露Lin
所以唔可以直接比較

利:鐘意葉子眉多d
周星馳年
收得3千萬我仲以為會過4千萬
頭三位都係星爺
樊少皇好似去到97 年拍天龍八部先開始紅
葉子媚似假波喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞