【氣象】(2022年7月下旬)受副熱帶高壓脊支配,餘下時間及下週華南持續酷熱及天晴。

930 回覆
8 Like 3 Dislike
>36.6 4.25
=36.6 12
<36.6 1.2

玩撚完
呢排大交合日日都可以偷懶
9天日日都一樣
你個風速計就算啦 世界末日先拎出嚟啦
仲以為你掛住睇I swim激到暈咗
公墓員最愛
日日copy&paste就做完
連風都無 真係半個幾月無嘢好做
其實酷警個紀錄一早係破左
有一日無啦啦人為取消左
果日明明都酷熱
On9
1.7倍gel
威脅仲有既!
用唔同既方法/詞語 提大家飲水
冇預過廢成咁
1點正到而家都完全冇再上過
俾met warn尋晚篇文串
I SWIM算9數 鬧過就算
最後預測無炒,天文台真係有36度
無海風先升到上去
【「八中四」測風網絡十五年
讓數據說話,再次探討近年八號波到底「手緊定手鬆」?】

每逢打風,總有人會質疑天文台處理手法。雖則呢啲已經屬「年經」,打親風都會比拎返出黎講一次。但畢竟「我嗰度好大風點解唔掛八?」;「我嗰度都無風扯乜嘢八號?」屬於不科學嘅體感判斷,倒不如讓數據說話。適逢廿一世紀首個十號波十周年暨史上最弱八號波五周年,我哋同大家再次探討下呢個問題。

天文台過往主要參考維多利亞港風力,以判斷是否需要發出三/ 八號信號。2006年派比安事件後,天文台將參考測網絡擴展至全港,並將8個自動氣象站定為參考測風站。八站網絡至今運作15年,咁到底近年嘅八號風球「屬鬆屬緊?」

我哋將本年初旋暹芭,以及11至21年風季嘅八號風球作出統計,將現時「八中四」視為達標嘅準則降為「八中二」。結果顯示,前台長岑智明任內所發出過八號或以上熱帶氣旋警告信號嘅十七個案例之中,只有五個案例曾經達到「八中四」標準,當中三個案例更加係令到本港發出十號信號(韋森特、天鴿、山竹);而熱帶氣旋蓮花以及洛克更加係烈風「八中零」。即使將標準減半為「八中二」,亦只係多五個案例,合共十個案例「達標」。

而鄭楚明由2020年就任至今,一共發出過5次8號信號,但若以「八中四」為標準,其達標率則為零。改以「八中二」作標準嘅話,則只有帶嚟九號信號嘅海高斯,以及帶嚟「突如其來的八號波」嘅獅子山「達標」。

由2011年起至今廿二個八號波當中,只有約兩成達「八中四」標準,加入八中二/三亦只有約五成。

如果單純以「八中四」為標準,咁觀乎近十年案例,到底天文台發八係鬆定緊手,相信不言而喻。系統至今運作十五年,除曾於2013年以流浮山取代濕地公園外迄今並無其他大改動,而參考站的參考價值亦隨著城市規劃及發展而下降,有個別參考站甚至由系統於2007年成立至今亦未曾錄得烈風。固然八站系統性質上非常「事後孔明」,天文台預報員相信亦絕對不會只以考慮「吹唔吹到四個站」作扯波標準。但到底八站系統係咪可以基於提高參考價值,降低「事後孔明」程度嘅前提下作出改革,相信係值得探討嘅方向。

#八中四
#韋森特 #洛克
#METWARN #天氣預警

RIP
其實打鼓嶺都冇烈
據cm講打鼓嶺有烈過但唔係有八站系統之後
35.8今次四捨五入無炒 咁竟然只係全年第二高溫 就好似1964年有兩個十號風球一樣 自然有一個比大部分風勁但唔係當年風王嘅
乜撚野長時間有陽光
有兩日高溫高過當年前嘅紀錄真係CLS 如果呢兩日掉轉就仲癲
30-36
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞