分析一下 Novoland優點缺點

29 回覆
19 Like 20 Dislike
優點只有一個:帶住新地光環開價平

缺點:
1)多條白卡公屋邨圍城
2)頭批入伙居民沙塵滾滾,成個地盤起晒要近3年
3)周圍附近已無新規划發展
4)位於大西北但位置同北部都會區概念完全大纜都扯唔埋
5)屋苑中間一大幅農地發展商收唔到地,日後隨時改劃起插針樓
6)出入交通配套單一
7)單位景觀一般,部份面壁公屋或有墳景
8)屋苑鄰近精神病院,青松觀骨灰龕場,圍村,公屋,貨倉,日後升值能力存疑

結論:
鳩沖吧,價錢已cover一切缺點。
感覺Shk用呢個盤拎幾百個單位出嚟交功課俾阿爺睇,順便當marketing炒熱個場,估計第一二口價單都係賣大包。
除非睇死會支爆,香港樓市大冧,否則短炒完ssd即放,真係抽到賺到。
如果自住真係諗清楚,日後要克服呢啲問題,而且仲係無可改變既因素,就算第日政府張期票冇彈票,北都點發展都唔會關你事。

缺點:
1)多條白卡公屋邨圍城
3)周圍附近已無新規發展
5)屋苑中間一大幅農地發展商收唔到地,日後隨時改劃起插針樓
6)出入交通配套單一
8)屋苑鄰近精神病院,青松觀骨灰龕場,圍村,公屋,貨倉,日後升值能力存疑

結論:
感覺Shk用呢個盤拎幾百個單位出嚟交功課俾阿爺睇,順便當marketing炒熱個場,估計第一二口價單都係賣大包。
除非睇死會支爆,香港樓市大冧,否則短炒完ssd即放,真係抽到賺到。
如果自住真係諗清楚,日後要克服呢啲問題,而且仲係無可改變既因素,就算第日政府張期票冇彈票,北都點發展都唔會關你事。

缺點:
1)多條白卡公屋邨圍城
3)周圍附近已無新規發展
5)屋苑中間一大幅農地發展商收唔到地,日後隨時改起插針樓
6)出入交通配套單一

結論:

多謝指正 巴打
唔需要咁吹毛求疵既,語音輸入法係爭啲
無既
以咁既條件, 如果同其他優勝過佢既屋苑黎比較
買家唔會優先簡佢囉同d 納米樓一樣
先天有缺陷
同新世界暗盤賣啲二線商場一樣
好明顯Shk 想快啲甩減d貨
連登有D 人真係好無聊,
係到捉錯字, 小學生咩
價錢反映一切
二手都萬5 6
新盤平過二手 完
新盤價平過二手已經cover晒所有缺點
唔洗煩裝修又有會所 如果有埋shuttle就perfect
市區靚位納米樓還好 最慘係有啲納米樓住得遠又住得細
缺點就係太平
共產黨收皮都未到香港地產商會平讓,同瑞士山區肺有得比
1. 新地樓
2. 大屋苑 預見將來流通量唔會低 轉手相對易
3. 平過附近二手
4. 公屋相繼入伙 民生配套會慢慢齊全
5. 附近2間醫院 唔洗擔心搵唔到租客
6. 付款辦法幫到手
7. 樓花期短
無錢上車又想上車住全新樓就係得呢度
四個字 窮人恩物
果頭係咪無商場?
諗咁多,咩北部發展十劃都未有一撇,
支爆樓爆呢啲ff咗咁耐你唔悶我都悶,
咁嘅價有四十萬呎會所,
諗唔到點輸
市區靚位納米樓,始終多用途,值唔值再講
Novoland自住放租退休都用唔到
不過4m有新地一手,有大會所,可以俾人過業主癮
我覺得又未去到用唔到嘅 最少會吸引到班住附近啲村屋 習慣左嗰頭配套嘅買家
窮人上車=novo
同公屋無乜分別 你做份垃圾工都買得起
嗰頭好少人啫,附近公屋又太新,有排都唔成氣候
始終覺得4500個盤實在太多了
分析完市價
$13000屯門
$10000青山公路
$9000掃管忽
唔理佢賣唔賣得去 純粹講用唔用到
我就覺得同啲村屋比 佢算叫有配套
以前番工要經寶田同欣田,成日經過個頭,交通其實唔錯,搭58M可以半個鐘內落到荃灣/屯公,搭小巴又可以去到上水,係地鐵遠左d,搭輕鐵會方便d
超額認購
第五點真係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞