想讀nursing 嘅唔好揀明愛

45 回覆
67 Like 9 Dislike
咁畢左業做唔做到護士?

明愛畢業既護士 會唔會害撚死人架
以前護校中六畢業都讀得 點解你冇死到?
收到明愛offer
但係聽樓主講一講又縮撚左
仲有mu未比offer我
人地有實習加以前係實戰畀落手
明愛冇實習係你自己講架喎
其他u咪一樣重用dressing set
係呀去到year 4都冇 成千幾個鐘全部堆喺year5
依個只係其中一個例子啫 明愛過份連一舊棉花都要用成朝
可能唔係明愛出黎既護士醫我呱
睇人ig
Mu入lab都要uniform
其實啲人就係冇得揀先入明愛
你夠分入U讀nursing 洗鬼揀濕尻學店?
啲同學都係返HA Tuns (part time student nurse)自救
明愛好嘅老師都走得7788
師資差到不得了
Dean會講得出:無錢唔好讀護士
仲有實習亂鳩嚟派
舊年有啲人可以出十幾個禮拜 但有啲同學淨係編得兩三個星期 問coordinator 點解會咁 得嚟嘅回應係:因為命水問題
仲有 唔會跟你地址嚟派實習地方 試過有人住屯門派去將軍澳醫院 但同一時間有人派去屯門醫院
明愛垃圾真係講都講唔完
疫情而家唔洗
個cc話要著先會著
幾癲
以我所知,一般護校/nursing 轉行master ,
讀完yr1第一個學期就會出ward
循序漸進,
即教即做
.而普通大學BSN最早yr2都會出(疫情關係聽過遲咗,但都好似未聽過final yr先出)

你哋成yr5先出
先唔講對學生負擔大唔大
每個人第一次實習一定某程度會驚, 打針做dressing都有機會手震

1400個鐘頭實習全部堆喺同一年一次過出晒
其實成件事唔係好make sense
Mu jupas有出到interview咩?
小弟收唔到
Year5先有得出實習係因為疫情影響先安排到咁 定一直都係咁 呢個有啲離譜喎
好似間間學校嘅non final yr 依家都出唔到
依家HA淨係比year 4升year 5 / final yr 岀
依家都轉左year two先出
License已袋,班撚得你
平? 咁都叫平? 貴到仆街喎
都慳番好多時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞