如何草一千萬保障自己退休,我在此給你一個方法

99 回覆
9 Like 102 Dislike
屌你 你求其上morningstar 揾個corporate bond fund 配 growth stock fund 個return都高過你啦,sharpe ratio 個啲又唔提,又唔冇lock up period
講到咁易 又唔見有咁多人有一千萬?又唔提inflation rate, exchange rate risk
樓主都戇撚鳩鳩 40歲要供成萬1蚊保險一個月

講真 20歲開始儲首期 1個月儲1萬

25歲-30歲買樓

供撚到60歲 再賣左佢都夠退休啦

我敢講呢家300萬既樓

40年後一定過千萬

true...
就係有樓主咁嘅人,保險公司先可以賺咁多錢

不如直接買Aia

買1299回報肯定好過堆垃圾保險

岩呀,要買1299 pm我啦
淨係20歲供嗰份條數都有古惑啦
潛左去地核?
剛剛出來做野,可能會信咁做可以夠退休
但供左十幾年基金個d,中間有高有低
到而家睇都係剛剛比個本多少少
當年就真係月供股票好過
自己錢自己管。
呢個年代真係得香港先仲有人供錢俾保險狗退休。
買埋呢d濕鳩保險儲蓄 plan. 咁低liquidity. 真係買bond 2800 冇咁嬲。

自己錢自己管。 除非你好有錢搵人做asset mgt

負皮 保險狗
你進修下學左個儲字點打先啦 草你老母咩
Mpf月供2千
係員工連埋公司加埋2千?
通脹3%計

1000萬既購買力只係今日既300萬

300萬購買力過退休後20年生活...都幾慘下.
計埋都係供左四百萬,何來1000萬?你唔係以為真係比4厘息你下嘩?佢唔比就唔比你吹佢脹!
計埋都係供左四百萬,何來1000萬?你唔係以為真係比4厘息你下嘩?佢唔比就唔比你吹佢脹!

45-65一口氣供四份保險?供$11000一個月?有邊個唔識投資/做生意既中午人比得起?識既唔使買咩儲蓄保啦!
樓主撈成點
其實所有呢d儲蓄計劃都有一個鳩點

一千萬今時今日好似勉強夠退休
但3,40年後就收皮啦
1980年雲吞面幾錢?今日又幾錢?貴左幾十倍呀!

可以點?

物業 - 過往幾十年平均每年以 10-11% 複式增長,兼且有得住,或者有得收租成為 cash flow
我炒fx一年都有一千萬啦,唔洗咁複雜
我炒fx一年都有一千萬啦,唔洗咁複雜

咁勁
睇完我覺真樓主真係無講錯
真係可以保障退休生活.....講緊係保險狗個退休生活
老老柒柒 市面咁多投資工具點解要擺咁大比例擺落保險度 當然你話保險相對穩陣 但大多數儲蓄類保險其實好撚搵笨 得個4-5% 仲要未必保證年年都去到9成以上紅利實現率 可能派得預期紅率嘅 6/7成 閒閒地10年Break even 叫做打個和 10年後市道唔好 你做keep到購買力就話 但如果10市後個市好景 分分鐘蝕埋比通賬 如果又懶又想穩定儲 不如買債/基金仲好 同時買咁多份保險 太保守
樓主一定收好多馬仔,好忙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞