如何草一千萬保障自己退休,我在此給你一個方法

99 回覆
9 Like 102 Dislike
大家好,我係1040
我成日都會幻想自己既退休生,好期待又好害怕。
我成日諗一個優質嘅退休生活究竟需要幾多錢。
綜合大部份人意見,大約一千萬。
然後我有諗點樣先可以合理同輕鬆地儲到一千萬來退休。
最後我諗到一個可行既方法。市面上保險公司提供既儲蓄計劃,同時管理好自己既mpf。
睇到呢度唔好見到保險公司就以為我係sales
唔講咁多,比個方法出泥大家參考下。

假設,我由二十五歲開始工作,六十五歲既休,八十五歲壽命。

先計mpf,設每個月供款二千,四十年淨供款九十六萬,四十年回報率150%,六十五歲可取回二百四十萬。

欠七百六十萬

呢七百六十萬我會用四份保險公司既儲蓄計劃去完成。
呢四份儲蓄計劃都係供款十年,回報率4.25里,滾存40年。
4.25唔係保證回報率,有可能高,有可能底。係2017年,保監會要求保險公司就每一個保險計劃向客戶提供一個實現比率,二某些部份保險公司能夠做到實現比率100%

第一份
我會係二十五歲買入,供款三千,由於二十五歲既經濟負擔都比較少,所以我偏向較大既供款,六十五歲退保有二百四十萬。

欠五百二十萬

第二份
我會係三十歲買入,供款二千,實際供款五千(1+2)由於三十歲既人生面對較多轉變同負擔,所以供款會少啲,七十歲退保,有一百六十萬。

欠三百六十萬

第三份
我會係三十五歲買入,供款二千,實際供款四千(2+3)由於三十五歲既人生同面對較多轉變同負擔,所以供款會少啲,七十五歲退保,有一百六十萬。

欠二百萬

第四份
我會我會係四十歲買入,供款四千,實際供款首五年係六千(3+4),尾五年供款變回四千。八十歲退保歲退保,有三百二十萬。

多出泥既一百二十萬保障我八十五歲後既生活(咁好彩死唔去,去得去就留比仔女)

講反保單分四份既好戲

一,每五年有一個再決定機會,衡量當時經濟狀況決定供款與否,供款多少。
二,更大的靈活性,假設供款期間遇上經濟困難,需要即時現金援助,都可以有四份保單選取一份做退保,保留其餘三份,減少損失。
三,每五年購買一份新保單,能夠與保險經紀的關係更良好, 得到更多的售後服務。
四,退休時期分四個階段取回存款,令退休生活更有計劃。

我既意見到這裏。希望大家有用。

原本有諗過用呢個方法入行做保險sell人,但而家我揾到更好工作,所以益下大家。或者叫做比多個方法大家參考吓。
保險? 不了
All in 2800 都冇咁嬲

你喜歡啦,我都係分享下。

月供領展冇得輸
回報一定唔止4%
唔識投資
但都想諗下點將收入儲蓄投資
為未來打算
所以希望你可以講下除左保險仲有咩方法
保值金額

月供領展冇得輸
回報一定唔止4%

買股我唔見意用月供方法。

而且股票有升跌,風險都大。
供保險不如供樓,供第一間自住兼儲錢,第二間開始就可以有租金落番袋,loop 落去四十年回報一定好過樓主咁供保險
供保險不如供樓,供第一間自住兼儲錢,第二間開始就可以有租金落番袋,loop 落去四十年回報一定好過樓主咁供保險

我冇咁多錢供樓

而家樓市升得咁快
好多人教未夠錢用買第一棟
仲點會買第二棟?
即係40歲開始, 每月供11000?
我有冇理解錯
我有冇理解錯

你理解錯
我有冇理解錯

每一份,供款期只係十年
又係保險狗
咁大舊錢比保險 到你老果日通漲到1000萬=呢家既10萬都有可能 傻仔先去買保險
唔識投資
但都想諗下點將收入儲蓄投資
為未來打算
所以希望你可以講下除左保險仲有咩方法
保值金額

除非你有其他物件既專長,例如郵票, 錢幣,相機,酒。呢啲都做到,不過難過學投資。
又係保險狗
咁大舊錢比保險 到你老果日通漲到1000萬=呢家既10萬都有可能 傻仔先去買保險

點解要鬧我,我又冇sell過咩野,真心share。
3339 3993 2314 點睇?
3339 3993 2314 點睇?

你去反第二個post 問,呢到唔答

All in 700仲好啦
btw 樓主個年回報率set咁高 不切實際
我25歲開始
揀定25條指定6個冧巴既六合彩
一個月有12次搞珠機會
3000/月
買到65歲 博中幾次頭獎好過啦
先計mpf,設每個月供款二千,四十年淨供款九十六萬,四十年回報率150%,六十五歲可取回二百四十萬。

淨係呢點已經無可能 此post已完
失業斷供呢?
退休先有一千萬
期間完全鎖死呢筆錢,一斷供就
退休先有一千萬
期間完全鎖死呢筆錢,一斷供就

真 唔洗結婚買樓 擺酒? 生仔?
個個月用晒黎供保險遲早仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞