(窮L)有冇人會用急凍肉煲湯?

19 回覆
11 Like 15 Dislike
本身好中意飲湯,但由於D新鮮野越嚟越貴,加上收入又少咗好多,覺得成百幾蚊煲個湯真係好奢侈。

所以近月試下用急凍肉煲湯。

圖為兩塊急凍雞柳「蒸」既湯。

事實上,可能近年D新鮮野質素差左好多,個人覺得兩者用來煲湯,味道係近乎無分別。 營養就冇乜研究,但價錢差距係1比3。

半個月以來,感覺有以下分別

豬骨豬肉,新鮮會好少少,但價錢差大,視乎要求。

雞,可以話你聽,係冇分別。

牛,真係睇邊部分,但牛本身急凍都唔平,而且我習慣係煲牛骨湯,急凍唔會有,所以都會買新鮮。

而有一點係,急凍肉通常都係預你用來食,肉質會較好,習慣食湯渣(好似我咁),呢點都係考慮因素。

最後,因為窮,無辦法。
睇落幾好味
老母成日買佳寶肉嚟炒餸煲湯
去靚少少嘅凍肉舖買急凍豬展煲湯,一樣咁好飲
仲要係西班牙豬,$20-30一舊
係幾好味
我屋企係用凍肉煲(但唔會用雞胸煲
近幾年都冇買過新鮮肉
same 豬展轉咗用外國嘢好耐
不了 都唔知咩嚟
依家轉左錢大媽
點解有啲白色嘢飄吓飄吓
我老母寧願唔煲湯都唔用急凍肉
佢話同新鮮有分別唔好飲
未聽過有人用雞柳煲湯

通常都係用雞殼,雞腳
我都想講我買急凍雞殼煲湯多,真係少聽急凍雞柳煲

雞柳做主食多
依個可以 樓主參考下啦
你未蒸過湯?
因我想食埋佢
不過咁講,, 近月我都係蒸湯多過煲湯.
一來煲湯要一大煲, 好多時飲唔晒, 二來又買左個蒸煲, 蒸又可以少少野細細碗份量啱啱好,, 最重要方便.

但我發現蒸湯同煲湯既味道有可能會有D唔同,, 因試過同樣簡單瘦肉湯(新鮮), 蒸係好飲過煲, 而且分別係幾明顯.. 但未試過一D複雜既湯攞來蒸(例如西洋菜豬骨之類)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞