究竟美股daytrade邊間好?

112 回覆
1 Like 18 Dislike
已開IBKR FT 牛牛
ib用黎轉美金射落ft, 用ft交易
牛牛睇圖
一開始買完股長擺無嘜問題
近期daytrade多左發覺幾麻煩
1. 盤前20:00先開始,浪費好多機會
2. pdt rule問題綁手綁腳
3. 食價幾嚴重
4. 個網/app勁廢
5. 出入金麻煩/耐過人
唯一好處係免手續費但cover唔到d壞處

請教各位ching用開邊間trade
可以有:
1. 有足盤前後
2. no pdt rule
3. 手續費合理
4. 落單多元化d eg同時落巿價 止蝕
5. 有保障

主要係正股daytrade
唔孖展(有開通孖展戶口)
倉約有十萬美金

謝謝
搭單問下,有冇試過FT轉番去IB?
因為攞左佢張FT卡,係咪要填表攞錢
十萬美金冇pdt
IB手續費合理
ft雖然話孖展戶口過25000美金可無限trade, 但佢有個購買力限制,有時全倉擺幾日,想trade時,空倉再買會話你購買力不足,如果即日平倉會收call......
我都想知,遲下可能會用到
TD Ameritrade
睇舊post有人話攪左三個月都開唔到?
Ib 囉
牛牛,app屌打全部卷商
聽聞手續費係最貴,牛牛我有開戶用黎睇圖吹水。。。
所謂最貴。。其實都係2蚊,唔覺有分別
我全部開晒,炒股都係用牛牛,唱外幣就ib
ib
借孖,手續費最平
暫時
TD 1
牛牛 1
IB 2
未試過FT to IB
淨係試過填表FT to Citi bank

張卡如果Activate咗,可以響ATM撳錢,每個月第一次免手續費
(兩年前資料唔知仲啱唔啱
點解我$3

如果我一筆過買10000股soxl
一買一賣已要比138.03+143.12美金?
咁貴??
因為係每股計0.0129(每筆交易最低2美金)
正常買啲幾十股大價股,幾十股上下,個費用就唔多覺

但如果一買幾千股細價股,就會好撚金
想講你知間間美國劵商都係咁
賣股不嬲要T+2先變margin
呢個唔係pdt 係叫t+2 settlement

用ib應該係最平
如果DAY TRADE得密咪轉PLAN
印象好似一個月十幾次就平到數

BTW支牛限制係少既
想係FT draw一大筆錢去ib兌到英鎊移民用
轉去citibank再轉去ib再轉去英國俾人食幾浸
我買d大股多,股價高股數少,抵d😂
學到嘢,多謝c打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞