Staquis 濕疹無類固醇藥膏

51 回覆
1 Like 3 Dislike
呢排有fd 話有隻無類固醇叫staquis,有冇人用過?好似係輝瑞岀既。

https://www.care4skin.com.hk/

2020定2021年新藥黎
用緊ok
bro 你係咪睇完醫生,叫佢開紙畀你自己買?
醫生開埋
bro 係咪用過都覺得ok?
係咪一定要經醫生開先買到
用過 可以控制濕疹發得冇咁勁,但係亦唔會令到濕疹完全好返,用咗幾個月後效用冇咁明顯,可能身體開始產生抗藥性。價錢都唔平,千八左右一支 60g
好貴呢
我養和睇佢賣1200蚊
哇屌咁撚貴
lm
Staquis (crisaborole) 的確係新一代嘅非類固醇濕疹藥膏,但佢暫時淨係適合輕度至中度嘅濕疹 (mild-to-moderate eczema) 咁用,而類固醇(視乎藥效)同一啲免疫抑制劑 (e.g. tacrolimus) 就係俾勁啲嘅濕疹

隻嘢嘅藥理機制其實仲未完全被了解,純粹係有一個第三期嘅臨床報告比較Staquis同普通潤膚膏,喺短期內(大概一個月)有改善,但長遠對濕疹嘅控制暫時未有證據

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27417017/

所以,個結論係:
1. Staquis係新一代濕疹處方藥,暫時見到短期控制有效

2. 暫時香港賣嘅Staquis都唔平(有15g 同60 g),樓上講到係會四位數計,亦建議循正規醫生處方購買

3. 濕疹最主要都係日常保濕,尤其呢排天氣熱會建議隨時跟毛巾/濕巾嚟抹汗
講得好清晰,不過支嘢價錢真係貴
有冇咩淡印嘢推介?
濕疹不斷係同一個位翻發
KEEP住一段時間就好 搞到撻印好大撻
好想搞搞佢
有冇試過死海鹽
又真係無 有冇咩牌子 ?
我發作期好短 基本上唔R佢好快就自己好(但通常好多手去R)
依家好忍得...但以前積落好大撻印 越來越深色
最近頂唔順,係IHERB到買左支
用左1個禮拜到就減輕左好多
印好似係黑色素黎,呢層或者搵下防曬美白之類既野??
有冇link睇下
直接去佢地個網到SEARCH就有
好似有唔少連登仔都用
搵喲無乜添加劑既試下先
我有一支用左一半 2022年3月過左期
自己唔太啱用 一搽上去好乸 但係工常反應嚟
有冇巴絲唔介意想試下?
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞