泰加保險因無力償債遭提出清盤

239 回覆
338 Like 3 Dislike
賭咁多年錢第一次聽賭仔煲爆果莊
重要已經爆左兩次

DC9好波
唔續保就即刻接管你
咁係咪唔好坐的士住, 撞車無錢賠?
事件應該係咁理解:

1.泰加發現DC9狂CLAIM保險,盤數做唔惦,一係就加保費,一係就唔做

2.政府唔俾你CUT,兼勸你唔好加保費

3.泰加話我而家唔做你D單啦,CUT晒佢啦,同時調走晒個12幾億流動資金,聲稱係炒外滙(實情係筆錢係原本留黎俾人CLAIM錢,係保監局要求,有咁多單就要有咁多錢係公司,否則就當資不抵債;但泰加話而家唔Q留俾你班DC9 CLAIM啦)

4.保監局發現泰加除左原本留係保監局個2.5億之外,間公司已經無晒錢,所以派人入去接管泰加保險,兼追返12億。

5.泰加的總資產額為11.8億元、總負債17.1億元,淨負債為5.3億元(申請CLAIM錢係保險盤數係當債務),所以保監局而家申請泰加保險清盤。

6.泰加保險個心態就係:你咪清囉,總之呢個係我子公司,個10幾億老本我就調走晒,子公司清盤對我母公司一D影響都無。

點講都係DC9打爆左個莊,而家政府煩緊搵其他保險公司接單,但呢D單有邊個咁做,前車可鑒,接果個死果個,幾千架DC無保險上唔到路,班的士社團又搞事,分分鐘又話罷駛又佔領金鐘,你警察有本事咪拉晒幾千個的士司機囉。
不過佢唔擺得耐囉多5-7年歸西左就收佢皮
如果香港車保係跟精算模型收足保費,連私家車都要人人貴幾千
98 Tariff Rate 唔俾Client Discount
到底dc9有咩後台
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞