有冇人有儲碟/實體媒介(CD, 黑膠碟vinyl, cassette)?

43 回覆
1 Like 0 Dislike
好似唔見有集中post
一齊傾吓大家邊度買(曬吓自己嘅collection)

利申:得少量cd,開始儲黑膠;聽metal
日日上eBay 使錢
啱啱執咗隻kind diamond fatal portrait lp
啱啱開始玩cd,已經想玩埋黑膠
黑膠而家興
我cd其實儲咗好多年,不過長年都揀擇同買得慢 最近畀人毒咗玩黑膠同cassette
黑膠成日limited run 好難忍手
不過我一定要好鍾意先買… 唔係真係燒錢
CD就聽嘅時候冇咩味道,儲同買都叫有玩味
你呢隻儲cd?
最近黑膠出咗repress,美國周街都有得賣
都唔係咋… 好過streaming
而家CD有啲都值錢
三者音質分別係唔係好大?
如果音響器材靚,我個人認為音質vinyl = cd > cassette
但多數用cheap機聽cd 同cassette 黑膠另外有啲拍拍聲
出名點解唔計?
後悔當年冇儲cassette 而加stranger things 炒到

我播畀屋企人聽
哦明了
我以前去信和有間舖專賣metal cd
當年畀老細毒咗我聽mayhem
Metal香港應該得infree record齊d
買CD買到唔想再買,因為已經無咩位擺,屋企又唔係大
但隔一排又會拎一堆返屋企
所以依家嘅策略係賣咁d唔鍾意嘅先再買新,但實則係未賣到舊果d又已經買左新嘅碟 無限輪迴
我都係就擺到冇位 但streaming 真係唔掂,成日bam 碟
多數買album,不過都就嚟無位擺了
以前買落一堆single/動漫歌想掉晒佢
放又放唔出
呢排Reddit 有人吹奏single 碟 過多排stronghold 又win
有招絕d嘅就係拆盒 不過digipak無得咁玩,同埋d撚屌boxset同dvd都好曬位,如果有得揀都真係唔係幾想買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞