瑪麗醫院開大陸止痛藥,不再開Paracetamol!!!

630 回覆
817 Like 191 Dislike
你依隻係副廠藥
中國鋼鐵出口日本車廠造車
Qc係日本廠做
中國鋼鐵內銷中國車廠
Qc係中國廠做

你估下同一款車中國合資廠造同日本廠造
邊個qc好啲㩒揸啲?
博愛上個月已開啦
睇黎全港都會轉哂大陸貨
Medicom 已經算冇咁差果批
澳美本身已經係大陸公司
要睇聯網同啲合約幾時到期幾時供貨
但醫院用緊嘅藥愈黎愈多大陸野係真
有乜咁奇?成份都係果D嘢。
唔夠根正苗紅
再奶都冇用
咪話你叻囉
嗰頭垃圾會炮轟依委會歧視支那醫生唔識英文, 呢頭就將啲藥轉晒做支那製造,為支那醫護進駐做好準備
最好笑係仲有班人幻想高層走哂自己可以上位
有貨就係, 前幾個月開給無比medicom派埋d不知名大陸野起毛粒 比所以部門集體投訴先迫到佢比番medicom
機好難用大陸野 都仲係歐美廠玩曬 但藥既話就難講 止痛藥不嬲都係價低者得 會用大陸野都好正常 前幾年已經傳緊香港啲antibiotics未註冊都照用住先啦 你地冇人關注啫 今日止痛藥用大陸野有咩咁出奇?
唔似有
https://www.am730.com.hk/%E6%9C%AC%E5%9C%B0/%E9%86%AB%E7%AE%A1%E5%B1%80%E6%AD%A2%E7%97%9B%E8%97%A5%E8%BD%89%E6%88%90%E9%83%BD%E5%87%BA%E7%94%A2-%E5%AF%B9%E4%B9%99%E9%85%B0%E6%B0%A8%E5%9F%BA%E9%85%9A%E7%89%87-%E8%97%A5%E5%8A%91%E5%B8%AB%E7%A8%B1%E5%8C%96%E5%AD%B8%E5%88%86%E5%AD%90%E7%B5%90%E6%A7%8B%E7%9B%B8%E5%90%8C%E7%B1%B2%E6%AF%8B%E9%A0%88%E6%86%82%E6%85%AE/327150

香港藥學服務基金藥劑師蘇曜華證實,醫院管理局止痛藥Panadol已轉為內地成都市出產「对乙酰氨基酚片」,不過他指出相關藥物的化學分子結構,實際與原本醫管局所購入的並無不同,故此市民不需太過憂慮。至於轉為藥廠的原因,他解釋:「咁係因為根據採購指引,如果嗰款藥唔係得一間藥廠做,咁就要出標書每年重新招標,價低者得,等醫管局可以善用資源,用最少嘅錢買最多嘅藥。」被問及內地製的藥物質量問題,蘇曜華就表示藥物質量會由政府化驗所把關,確保藥物質素需要符合政府標書內的規定。
留係香港遲早係咁架啦 所以我咪走左囉
都話係價低者得架啦 止痛藥間間廠都差唔多架啦 不過你信唔過大陸啲生產工序又另一回事
無可能一樣下話
inactive ingredients 就算同一隻藥
唔同廠做配方都唔同
仲未計廠房啲生產水平
衛生等等
水貨你想點管??報海關lor
冇料到就收皮啦。

好撚失望。

明明都好多人讀化學/生物製藥。屌,就係冇人噏到啲有用嘢。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞