集思: 村屋間隔 / 樓梯係中間 / 凹字形

12 回覆
0 Like 0 Dislike
各位巴絲打,想集思
村民二樓連天台但樓梯係中間搞到屋型成個凹字咁
可以點規劃位置有2房1儲物房1廚1廁?
度極都變左條長走廊
有冇份則望望
未有實呎 個樣大約係咁
原本個廚同廁係邊
廁所係樓下下面位置
廚房原身係天台申報屋,對廳2樓既右上角,想搬返落黎

我assume 700呎(每格around 800x800)
同埋紅色係樓梯牆
巴打同我諗法差唔多
訓緊個陣靈感到拿拿林畫底
Living 中間係工人房/store rm (唔記得標)
叫做間返電視位同食飯位咁
盡量少左個去廊(宜家走廊應該係一道門既闊度)
你左下有幾大area
要放bath我覺得最好有3000 x 2000
原先係2個廁所
打通變一個大約總長120cm x 65cm闊左右
Sor 無講清楚
個到係企缸 只係做所謂3分離 入門口得鏡櫃洗手盤 間幅牆分開座則 再整半身牆加玻璃/全玻璃連企缸同拉門(似酒店個啲, 屋企用緊趟門式難清潔條軌又成日走霉加上企缸圍邊滲水所以有轉既諗法,我都唔知會好左定差左實際上,感覺一幅玻璃落地只要防水層做得好應該係大滲水問題,求指點迷津)
如果得咁細我覺得就應該擺唔到咁多野
https://echouse.com.hk/彩禾苑居屋裝修/
我岩岩search呢個size bath 147cm x 200cm (你嘅3倍左右)
你睇下個效果圖其實都擺得有d逼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞