烏茲別克政府血腥鎮壓北部自治共和國示威民眾

37 回覆
7 Like 3 Dislike
發覺 中亞 呢D前蘇聯國家 一向都無個好人

就算脫離左蘇聯統治, 但依然係獨裁統治
個班人由頭到尾都未死 只係轉個模式你當中國朝代更替一樣
中亞有咩正常國家?
烏茲別克已經相對唔太親俄
人地仲係汗國文明, 有大佬文化

淨記得前總統個女
如果香港唔係金融中心全世界睇住又有價值
支共一早由北角到中環都變成咁
原來64唔係支那專利
講激烈程度,烏茲別克呢單其實超越唔到年頭嘅哈薩克,講緊啲人係騎馬擸槍同政府正規軍死過
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1656023-20220703.htm

雖然烏茲別克同哈薩克都係突厥語系民族;但卡拉卡柏克自治共和國喺民族方面其實近哈薩克,同屬欽察語支
正喎
岩岩去完中亞
吉爾吉斯自ussr之後有過幾任民選首相
應該相對民主d?
人地烏茲別克響2005年都已經有安集延大屠殺
似水炮車用紅色水咋喎
其實都好可悲
even 中共呢家管治模式都係同一套由上至下嘅官僚體制,士族土豪變咗有官職嘅地頭蛇(即係冇分別),官商勾結、貪污虧空官庫、以言入罪冇變到,唯一唔同只係冇咗儒家
點都好過古巴啦
係古巴咁多人憎哲古華拉
https://youtu.be/X0GCDtyTe2k
蒙古共和國民主化後已經正常好多
哈薩克同吉爾吉斯已經係正啲嗰兩個
普京大帝咪就係果鋪哈薩克搞掂以為可以係烏克蘭重施故技,點知依鋪啲VDV連埋啲直升機去晒第攝伯河餵魚
呢啲地方自從近代開始就俾共產主義統治

近代之前就一直係匈奴、突厥、蒙古呢啲生蕃, 從來無文明過
最早一次"64"發生喺東德
皇漢史觀不可取,呢啲「生番」其實係負責傳播花粉嘅蜜蜂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞