冷氣機牌子質素/心目中定位大家點排

181 回覆
2 Like 180 Dislike
講真 咩年代仲下下要求made in japan通常都係食古不化既廢佬
想知係咪同廠留意吓搖控款啲panel,惠而浦飛歌菱機格力啲掣位一樣

東芝開利都係一樣
咁果班要Sony tv made in Japan?
塊panel咪又係made in china
咁班人點解要堅持
7頁1個正皮
唔會,匹數細性能系數cop高啲,而且過大會low cut
第2貴應該係三菱電機
當本土型號都唔係MIJ嘅時候
就知道香港行貨特登運返日本組裝
只係睇中香港人崇日心態 而唔係真係對品質有堅持
移民前一直用緊大金分體R32(當時既家用頂級型號)
唔係大家講得咁好

外型柒
隔塵網軟奶奶,每次清潔完放番入去都唔順
無換氣功能
無wifi 無app可以remote

最嚴重係有時會有"答答答"既異音
d聲似係有張紙hi到風扇果種聲,但係細聲既
問題係我間房好靜(房用隔音窗+隔音窗簾,電腦純文書機用be quiet!箱同扇),變到d聲好明顯

叫過代理上黎整,整過幾次
開頭d師傅覺得係個風鼓污糟(當時部機買左3個月左右,每星期都清潔隔塵網)
整左幾次都唔得
問d師傅話無其他人有呢個問題
最後話幫我換機,本身部機比佢地拎番去研究
但依然一樣
最後一次黎整應該係send左個再高級d
我再問佢先坦誠有其他用呢個型號既人有呢個問題
我再google下台灣果邊都有人用大金有呢個問題
綜合我自己同睇其他人既情況
估係部室內機偷功減料
因為最後個師傅同我解決既方法同d台灣仔解決方法一樣
就係室內機塞避震墊
香港好多地方用咩機都會臭,有啲牌子臭得快啲,呢啲地方建議買易清洗嘅機自己洗,唔識洗就買最平嘅機用3年換
講臭panasonic一定係第一
google panasonic 冷氣 臭 好多人中伏
我部大金用咗幾年已經壞壞地想換
新款室內機新設計呀,大機,420都轉左,唔知有冇改善啦
Panasonic, 大金case最多,大金有啲會係惡臭咁,有可能係因為樣本數多所以好多臭機,但以前日立都好多人裝,比較少聽到囉
窗口定頻勁嘈喎
一cut 機嗰下 boom boom 聲
邊隻平用邊隻無分別唔係美的就係格力廠架啦 貨櫃屋粗野 買大匹數就得
睇吓座樓做大翻新肯唔肯外牆加裝個位俾人裝分體,見過有啲老牌豪宅會咁做

有啲舊樓有大露台就可以裝晒喺嗰度,不過就預咗夏天就唔會行出露台
咪就係
東芝分體(香港有得賣嗰啲)都仲係東芝開利造嘅泰國嘢嚟
窗口機就話係美的 OEM 啫
竟然真係仲有日本造嘅冷氣機
全屋General 都係Made in Japan先有咁嘅諗法姐
大金吹大咗,三菱世一
最後揀咗電機重工雙修
如果分體就冇依個問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞