黃家駒於1993年6月30日逝世,終年31歲

72 回覆
41 Like 2 Dislike
https://youtu.be/KVGyKfiuQ34

沉醉在這金色璀璨又一天
誰會在意身邊一切像瘋癲
但每分秒使我生厭這都市現狀
沒法相信終會拋棄這荒島

面對歪曲的制度
問那方是我家土
求講給我知
佢死鳩左梗係證明唔到

只係純粹從客觀角度睇唔到有咩條件會紅

唔明你咁激動做咩
我無激動喎
純粹客觀討論
佢d歌可以流傳至今咪係佢嘅條件最好證明囉
想問佢依家喺日本有幾紅?

最紅個下死,佢永遠都係神臺上面(唔係拜神個D)
大家鐘意佢就好
唔好以為上網尻up冇後果
惡有惡報 晚晚俾鬼砸呀你
難聽啲講同哥哥 & Danny一樣,留住最好一刻家陣眾人緬懷
終年31歲,其實好多好多經典歌係佢廿幾歲已經寫咗
人都死咗30年,咁都可以比你屈
https://youtu.be/RO6JQFRZ0Bc
原來黃貫中鳩up
點解你唔問而家係大陸係馬拉有幾紅?
點解你唔問點解海闊天空而家成為第一首破億廣東歌?點解成個香港咁多年嘅歌唯獨佢做到嘅?
如果你講日本 你點解唔問個天唔比多d時間佢證明佢紅唔起?
似係呀jer 黎
講緊日本你同我講大陸馬拉托咩

問你beyond依家喺日本紅唔紅?
其實家駒就算未死都會活起四大天王陰影下
好彩既佢會係其他地方發光發熱
但絕對唔會係香港
其實講黎都晒9氣
因為你地都唔係起四大天王年代
而且beyond 根本日本唔撚紅
佢要出走既原因係因為唔妥cctvb玩俾面派對
同埋佢地就算冇死到,佢都肯定唔夠四大天王抽
係100%確定你可能否認,有可能咩
屌你老母,果個年代四大天王跳撚出去亞洲
beyond比條春咩

最終一係就好似太極呢類,轉晒去做幫人搞演唱會
做吉他手

希望大家幫手
向華納爭取upload返原版海闊天空

https://www.instagram.com/p/CdIJrZVvvYT/?utm_source=ig_web_copy_link
佢講霉又唔太算,始終有一定fans base
但嗰個年代真係追偶像四大天王,所以先講「香港無樂壇,只有娛樂圈」,同埋不滿要上大量綜藝節目,所以去日本,點知去到日本都要上綜藝,所以有感而發作海闊天空 (wiki 講)
睇wiki,海闊天空,派台迴響唔大,仲要遷就電台cut短首歌
任何地方都需要偶像派
日本一樣
即使係當時唱功出名好勁既台灣
出左四小天王,但唔夠四大抽

只可以話當時beyond睇唔透
你唔上綜藝唔玩根本連獎都無,日本亦一樣
同時日本亦有類似smap呢種偶像派組合
唔通beyond去屌人咩

但係連登果班細路仔,未經歷過四大年代
咪認為beyond出到去紅,特別係大陸
吹撚到香港最紅

beyond真係死左先好紅,未死時連草猛都唔夠抽
或者最後beyond如果仲生存,可能軟硬同達明一派主導
我講呢d無如果,但事實上商台當年主力就捧呢2隊
Beyond係家駒死後才紅起來的講法,適用於大陸。家駒逝世後,Beyond d歌喺大陸只靠翻版雜錦盒帶,以及靠朋友、親友、同學之間的口碑相傳開去的。Beyond喺大陸有著巨大的影響力,但實質上只限於黃家駒一人身上。

Beyond喺台灣從未紅過。
而Beyond喺日本係咩位置?我引用黃貫中喺不死傳奇(黃家駒)節目裡的說法「未開始就結束」。

所以有班細路係真係比人洗左腦
唔後生就……
你講得出嗰個年代嘅情況都起碼70後
其實都唔係傳媒洗唔洗腦,只不過係家駒死咗先後,傳媒嘅報導令到後生 或 比你後生少少嘅香港人有咁嘅錯覺,咁唔係後生嘅問題,平心靜氣慢慢講

香港到依家都一樣,有綜藝感嘅歌手先易紅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞