呢個design啱晒香港啲納米樓

153 回覆
63 Like 31 Dislike
wire會搖
訓訓下夾死
咁多人負評你, 下面鳩up話2.1m就正評 公屋都2.4m 啦
仲要講得係納米樓都唔會指公屋掛 眼見好多都有3m左右
除非佢地覺得咁都唔算高啦
我都好想知啲人有冇去睇過啲新樓
因為10尺/12尺樓底真係好平常
2.1米到底有冇常識裝道門都差唔多到頂咁
根本靚少少既酒店房都大過佢,
酒店房起碼放得落一個衣櫃,一樣5尺闊床,一張書枱,一張梳化櫈,一張電腦櫈,
但呢個plan,
放完張大床後根本已經無乜位剩,
當場床打橫放米8長,
左邊條走廊得返600闊都無,
只係緊緊夠過,
係唯有拆左個廚房先夠放張書枱或一個衣櫃,
賓館房就差不多。

幻想唔到點住一個人以上。
如果唔斷,個裝置落到一半,壞左
卡係到,都On9啦
買既都on9
不如長租酒店,日日有人打理, 包水電上網
會唔會訓訓下升起
未必夠 要走埋E&M野
唔摺被一定頂住
同埋維修都好麻煩
金田一有一幕就係咁樣用吊床殺人
笑撚左
裝修行內定機械行內

點解wire會搖?
如果用好少少既winch同步到
而且每次上到頂都撞top limit理論上冇乜問題
仲有其實有一類wire係一塊偏既金屬宦可以控制到個drum既尺寸

對於吊掛機械黎講一張床既重量根本nothing la...
不過要維修都係on9
四條咁上應該好難平衡,
是但一條快咗慢咗都會棘死
同條女拍拍張床會左右fing。
其實長用既野,
永遠都係越少活動機關越好,
好似啲摺疉式書枱,
除左頭一兩個月會摺出摺入,
之後咪又係塞滿曬摺唔到....
個個日抖咁忙,
仲邊有時間放工搞咁多野。

當然啦

呢d fancy野都係用黎厄下view姐
我都土炮咗一張類似嘅喺房,都用咗2.5年左右,未壞,暫時都仲覺得利大過弊

利:
- 日頭用電腦可以升高張床,,可以企直個人
- 唔會撞頭(轆架床),無咁壓迫感

弊:
- 少少麻煩,日日升高降低,不過速度都算快(30秒內)
- 設計得唔好,初期要少少維修
- 唔可以隨時上床訓(e.g. 午睡)
- 未必100%安全
就當佢唔會壞

日日要執番靚張床都煩
張床應該會長放地下,有人黎先升
你盲嘅都搵到床訓啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞