請推介經濟學理論書

57 回覆
0 Like 2 Dislike
你學識晒未
米塞斯 自由與繁榮的國度
C: Control - The Money and Soul of Possibility
要好睇定要學嘢先
Principles of Economics An Asian Edition.

要識唒先比推介?

你有一篇文過5000 citation 未?
應該問你加埋既citation 過5000 未
如果冇 算幾流既學者?
下,點解要唔比?
之前見你讀咁多嘢咁辛苦純粹關心下

小弟喺Global consultancy 做緊data scientist
睇書當興趣
又唔駛出文咁辛苦
小弟以前做ra 跟果位prof 都有單篇文過2000 citation
加油呀巴打
冇話幾多流ge
亦唔覺啲人好關心呢個數字
data science正嘢,有前途
一件T恤的全球經濟之旅 - Pietra Rivoli
ISBN:9789867057419

今日回頭再睇返
別有一番風味
打份工啫
搵淡飯食架炸

小弟閒時睇書又鐘意寫下LOOK屎
可能有錯
不過又唔係教書
唔會誤人子弟既
https://pdfhost.io/v/~KM~gfhas_notes1
共產宣言
係咩
小弟多年前讀港大
有某位prof 好威水咁話自己加埋有2000 citation
利申Levitt都算係我師公

freakonomics嘅定位都幾尷尬,冇讀過Econ或只讀過year-one Econ嘅人唔知呢本嘢同經濟學有咩關係;advanced啲嘅人就直接睇mastering metrics, mostly harmless econometrics, mixtape。

Freakonomics當故事書就算
上面啲書睇黎有咩用
去學投資自然會明
寫到好詳細下
通常typo小錯都會有
正路有心教又好難誤人子弟ge
咁係個人覺得威水姐
citation好睇field亦受好多因素影響
隨時一篇top journal普通水平引用會唔夠second tier中比較好的高
我一個細老板數埋唔夠300,佢老板princenton full prof一篇過300都冇,因為佢地field細
我另一個老板單篇過5000,美國咩國家科學院士,佢提都冇提過啲citation
但係e啲人都係有真材實學
睇緊個field有啲領軍人物單篇1-2000都冇但係同一個field左老少少係政府有職位出名又可以單篇破7-8000
citation參考價值係有但好難單一個數就拎黎interpret
而e啲未計係投稿過程對references ge manipulation...
正正係故事書先做到bestseller

當年爆紅時佢黎過香港講talk。我印象唔好因為佢成個talk係瘋狂暗示自己係c學派傳人,我覺得勁老尷

印象中佢有幾篇papers係啲trics hea到呢...換左你個名落去會畀人crit爆
經濟哲學同上面果堆有關,不過好少人專攻經濟哲學
上面嗰本書我認為係 political philosophy 近 john rawls 嗰邊. 我唔知經濟哲學係點樣, 冇讀過相關 course
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞