其真公司嘅it help desk作用係咩

63 回覆
5 Like 40 Dislike
將你上網d log send俾你老細
唔係個個都咁on9公司唔俾人上網做自己野

Help desk除左reset pw 之外好似都冇咩用
IT界保安
你真係覺得唔可行
公司機咁廢 又多限制
用返自己機好過啦
如果咁易屈到 間公司都幾撚廢 早走早著
d device無事無幹咪覺得人無用囉 試下冧server又無人跟開
有咩咁難
手執Admin password
你喺邊間公司都係靠呢組野
分返開d job duty先
Help desk應該係聽電話幫你remote個d
即係平時成日話咩銀行判左去印度call centre個隻先叫helpdesk 你係連佢咩樣都叫唔到
可以夾硬屈到人冇左份工喎
公司唔會查?Helpdesk當左自己黑客
睇埋access log咪屈唔到
有乜問題
完全唔明
捐枱底奶女同事腳
set window ac login email 裝application backup
管inventory 換mon換機 買嘢續main
細公司可能要搞埋network同infra

公司算大不過得兩個support狗
Server,pc,printer都要睇,自己搞唔掂就搵vendor
忙果陣可以成日都冇得坐
做左先發現係好多on9唔識用電子野
證明你間公司無咩security正常大公司會因為security問題成日都要搵IT support ,例如WIFI連唔到唔係因為無密碼咁簡單,係要裝一大堆安全控制既野同憑證先比你連
好奇你一個月人工幾多
我低級職員20幾k
牙頭50up
真係唔識喎
仲以為佢哋係幫人開AC
唔記得咗密碼要攞返就問佢哋
講真真係冇搵過佢哋

有咩咁多憑證呀
可唔可以透露少少
你公司太細 一係員工個個後生仔

我個到啲IT support 啲電話全日無停過
作用就係幫一大班電腦白痴處理問題
都唔係,每間公司政策唔同,要有唔同setting, 唔可以自己set
另外真係有好多問題係windows update 引起
Reset password
作用令我靠佢起家,依家幾層樓揸手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞