嚴選十大香港喜劇電影男演員

123 回覆
25 Like 8 Dislike
一代新人換舊人,排名唔太想用實力去計,同埋許冠文個種喜劇演繹法呢個時代拎出黎講都未必個個熟悉個個受落有concern不過佢一定值十強,實力應該都係5強之內
有諗過波叔但真係太蕭啦,所以用許冠文做左條分界線,佢係香港電影金像獎第一屆搞手,用呢個時間線做分野我覺得都make sense既
1. 星爺
2. 達哥
3. 張家輝
其他是但
1. 周星馳

港式無厘頭喜劇,天生係做喜劇既人,就算做訪問同上庭比人審都充滿喜劇感,由佢把口講愛國變左一個笑話
代表作太多,其中說好中國故事一定係《國產零零漆》
真正做到《作品的說話》

最後一套係《功夫》,呢套之後再冇星爺
陳輝虹好勁
佢拍戲係咪想過劇癮?得幾個鏡頭已經覺得好好笑
佢地有星爺先升LV
獨立出去做配角根本笑唔出
接住落黎呢位係世界級,唔係香港級

杜汶澤

代表作《頭文字D》﹑《無間道》

呢條友本身自己拍喜劇做主角未必話好好睇
但放親佢係好認真既電影入邊做配角就變得好好笑
無間道同頭D冇左佢都立即跌左grade
頭D直頭冇左佢可能淨係睇一次就算,唔會再翻煲
真係時代問題
佢之前同人瑞拍過一套戲 佢做人瑞老豆兼作家
入面啲笑點真係笑唔出
佢又做過楝督笑 用佢個年代演繹 又係笑唔出
你要當返自己係70年代出世成長既人,用80年代既眼光去睇,身邊冇咁多娛樂同資訊,咁就投入到
佢喜劇係好有水平,但亦唔expect 再下一代既人會欣賞,每一代有每一代自己J既野
講喜劇許冠英正過佢
方中信同吳鎮宇拍笑片都好正😂😂
新馬仔兩傻系列好嘢嚟
第四去咗邊
喜劇電影?佢仲高過許冠文?你鳩噏有個譜吖
星爺愛國師
梁朝偉仲正
伊雷😂😂猛鬼差館2
林雪?
老老實實,好多都係靠劇本先好笑
得化骨龍同星爺係企出黎已經好笑
傻強都夠9味
佢一出場就知有on9野講
呢個榜冇你同名同姓既古天樂講唔過,嚴格黎講佢都係喜劇演員
財神到同Beatles 首Ob-La-Di, Ob-La-Da
曾志偉都無
羅漢果 唔准笑
排20個名可能會入佢,10個既話就要有取捨
怕撚左你地比多個勤工獎佢

古天樂

佢應該係2000之後先開始接觸喜劇
十大不入,唔會話佢唔搞笑,只係佢搞笑既方式係做自己
所以唔應該放係呢個喜劇list入邊
一個膠人係套戲入邊做返自己實有人會buy
代表作《嚦咕嚦咕新年財》

之後個堆《百年好合》﹑《單身男女》......仲有一大堆愛情喜劇,根本係做返自己
連尋秦記都係不自覺入左喜劇mode
呢個榜唔係選十大膠人,所以唔排佢我覺得好make sense
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞