香港女性擇偶要求甚低 港女:婚後唔使我返工捱苦 外表似古天樂就夠

26 回覆
8 Like 18 Dislike
根據今年政府統計處公佈首季的《綜合住戶統計調查按季統計報告》,40歲或以上的單身熟女佔13.3萬人,比2001年7.5萬人,增近八成。

剩女有增無減,主因港男北上尋伴侶。即使口說「唔恨嫁」的港女,眼見自己已近熟透,不少都會向婚姻介紹所求助。

專為中區專業人士配對的顧問公司負責人Terry爆料,指大部份未婚熟女都是專業人士,「當中不乏中環區人才,包括醫生、律師、銀行家、大企業私人助理或教師等,而35至40歲的女人更佔四成,希望趕及高齡產婦前結婚仔」。

Terry直指港女擇偶非常有趣,根據不同收入有不同考慮;年薪80萬以上女士,會要求年薪、學歷、品味相約的男士,這類剩女多數會開出不切實際條件,也是最難搞的一種。「例如一個年薪80萬的女客人,希望找一個學歷、品味相約、唔使太靚仔,差唔多古天樂咁就夠,可以光頭但又要型」。

而年薪30萬左右的女士,就一天到晚發夢想嫁有錢人,她們都愛說同一句話,「我都賺唔多,唔通仲要同另一半捱咩?」

有能力令你唔駛做又似古天樂
就唔會揀你啦
2013年6月5日
識咁諗就唔會嫁唔出嚟
身邊年薪80萬以上既單身女性朋友
唔係女強人(唔需要男人)就係精神病
班熟女停晒經未?
十年前同十年後嘅今日 港女都係從一始終
似古天樂,有錢
呢個條件
點解要揀35-40多多要求煩到仆街控制慾強嘅古井
而唔揀二十出頭濕潤嫩滑體力好到坐得爆人嘅妹妹
估唔到10年前既女人同今日既女人諗法都係差唔多
一日都係港男衰 唔揾大陸妹咪冇事囉唔肯娶港女先搞成咁
專一
講到口臭,只計本土香港人40歲以下未婚都係男多女少
古天樂駛唔駛食垃圾
但港女世界第一喎點會係垃圾....
今時唔同往日了
依家仲要加埋身型大隻同185 先係媾港女嘅最低門檻
男:我都係30萬年薪 點會想同你一齊涯
係咪做曬老姑婆
古天樂應該up架啫....
正正常常tiger仔咁樣我諗都殺架喇..

錢銀方面, 我諗有條件嘅男人實在太多...
有得揀又真係無理由揀窮撚嘅
妳好正呀?要求未來老公似古天樂?港女自視過高呢點已經係致命傷啦!
方東昇會唔會訪問下
"唔使做"同"似古天樂"係兩個客嚟
港女 由一而終 都係垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞