Non-Jupas CU 老年學vs City 政政

197 回覆
3 Like 55 Dislike
多謝你
你尼兩科,我朋友3.35都係尼2個offer,你3.75都要讀top up,自己諗值唔值
拿樓主
唔好話唔提你
兩科畢業都係乞食嫁啦,但有幾乞食就睇下你揀咩
只可以話比你聽,中大老年學乞極都可以轉職
一係social work master
一係nursing master
一係你勁既就入到poly 物治master,我其中一個同學正正係老年學出身,做左幾年野
至似政政就諗唔到
有研究過呢個職位好似要由ACO上 但其實我唔介意 但一開始好似起薪萬五 要做勁耐先跳到上去 唔知做私人市場或者ngo會唔會好啲
city政政啦 之後做政府
3.75 gap一年報多次Hku啦 要呢兩個offer你會後悔
唔會 私人市場會中年失業 而且28 9歲左右已經有26 7K
去到32 3歲已經跳到max point 31K
做NGO admin寧願做aco好過啦
我個fd做左5年野先兩萬頭,凍左2,3年人工仲要轉左2次工
除非係最top 果班人 如果唔係其實做邊行都係正苦最好做
HKU對於收gap year 係好有保留嘅
唔好害佢叫佢gap year啦
咁我會積極考慮吓多謝清
做野真係無人理咩top up
其實CU ulife幾好, 個校名搵工/繼續升學都ok
搵唔到好工又可以做下big4
政政讀完含L, 呢個年代連民建聯都就玩完, 讀完聽失業
其實對於呢科黎講 big4已經算係好工 講到safety net 咁就真係吹大左啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞