《形狀》:一根吸管到底有幾個洞?零個洞、一個洞,還是兩個洞?

17 回覆
4 Like 6 Dislike
https://www.thenewslens.com/article/168160/fullpage

本書為《紐約時報》暢銷書《數學教你不犯錯》作者喬丹.艾倫伯格的新作,艾倫柏格本身為世界一流的幾何學家,在本書中顛覆我們對幾何的認知,開啟我們對幾何的嶄新力量的大門,讓我們對幾乎所有事物產生更深入的理解與認識。

第二章 一根吸管有幾個洞?
對數學專業者來說,每當網路上突然出現某個數學問題糾結大家個一兩天,我們總是開心看著大家發現並享受我們一輩子樂在其中的思考模式。要是你有一棟很棒的房子,你會樂見客人突然造訪。

通常能引起這類關注的問題都很不錯,雖然一開始看似無聊,但能抓住眾人注意力的,是遇到真正數學題目的那種感覺。

被我問這問題的大部分人都認為答案很明顯,而當他們知道別人覺得明顯的答案與他們的不同時,他們通常會很驚訝,甚至有點惱怒。

.........

同一個姑娘兩隻奶嘅道理一樣
一條通道
兩個閪㝫
定義洞
一個兩個我都明嘅
零個係乜料
吸管個窿唔歸類為洞
一個長方形卷成個圈算係咩窿?
我明白呢個講法嘅 不過如果咁都計呢個世界仲邊度會有窿
數學上有 topology 同圖論嗰啲
專係玩呢啲嘢

利申:唔識但有興趣
兩個面,一個曲面
好快咁答你
一個球體係唔可以攤平成為一張紙嘅
如果我喺個球體度吉個窿
係做唔返飲管嘅效果
件事返唔到轉頭

簡單啲講
即係呢個世界你搵唔到一張紙可以被卷成為一個球體
而且中間仲有個窿
咁所以你話「呢個世界仲邊度有窿」
就首先要解釋點先係一個窿

Sorry for 1999
咪睇你點define
Second homology group of a straw os isomorphic to Z^2
印象中兩三個月前先喺連登傾過
得 ,你慢慢諗,諗完話我知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞