維珍航空香港來回倫敦問題

19 回覆
0 Like 20 Dislike
請問維珍航空來回香港同倫敦,有冇空姐或者空少係可以用廣東話溝通?

因為我想買Business class俾兩老,兩老唔識英文怕溝通唔到,應付唔到對答,而自己就慳錢坐Econ,唔可以時時刻刻行去照顧佢地。

有冇人知道呢
咩料
答你有你老豆老母就會識搵佢出黎?
如果in general 每班機都有,到時可以問下可唔可以有廣東話FA take care 佢地
兩老有幾老,未去過旅行?
香港出發嘅機正常會有人識廣東話或普通話
真係想穩陣就搭國泰囉
驚佢取消機好過啦
兩老唔識英文怕溝通唔到,應付唔到對答

除咗點餐,仲有乜嘢要同空姐溝通?
準備定一份常用句子中英對照比佢地囉
坐過幾次都唔覺有
同埋vs cabin好暗又粉
仲要坐成日改cx會唔會舒服啲
價錢問題….
Cathay Business 要55000
Virgins business只要25000
除咗chicken or fish coffee or tea有乜好問
好心補多少小錢同阿爸阿媽一齊坐啦
最後就會發生飛機上面最仆街最擾民嘅事
樓主全家人成程機喺兩邊行來行去
慳咗6萬, 咁自己坐埋business
兩老有你坐附近應該會開心啲
咁最多咪叫下野食
篤篤下都食到啦
仲要business
一定serve 到佢地

差成6萬數緊係VS
維珍真係窄啲
認真答你

以前BA同維珍係有請Hong Kong base cabin crews,負責HKG-LHR航線,VS嘅香港crews亦會飛埋HKG-SYD,即係LHR-HKG-SYD袋鼠航線,所以每班香港機都會有兩至三個香港空少、空姐。但好景不常,兩間公司都先後摺咗HKG base。

有啲公司如果見某啲航線有大量乘客需要語言支援,就會喺當地請language speaker ,負責特定航線。BA同VS而家會唔會喺香港航班assign Cantonese speakers,真係唔知。

乘客有特殊需求,係可以預先通知航空公司,佢地會盡量安排嘅。而家有啲公司仲會有iPad, smart phone 俾執勤嘅機組人員、地勤,有語言翻譯app,盡量幫助語言不通嘅乘客。

樓上巴絲講得啱,喺機上需要對答嘅情況唔多,商務位最多只係點餐,你可以教定兩老,或者寫定啲中英對照基本對話。飛香港嘅機多香港人,兩老可以請通曉中英文嘅乘客幫忙,空姐見唔對路,都會搵乘客充當翻譯。同埋,空姐飛慣世界各地,咩人都見過,身體語言加手勢都大概可以應付到。

我飛過一次,有乘客唔舒服,但機上無人識中文,空姐做廣播搵人幫手。為答謝我幫忙,佢送咗張gift card俾我,有幾千miles

俾大少少貼士你,識做嘅乘客,買盒朱古力、糖、曲奇等禮盒,寫張卡仔,寫埋座位號,上機時送俾空姐,佢地就會特別關照你

“Thank you for your hard work! Please enjoy some treats! My parents (seat number) are so excited to travel to Hong Kong today. They are very kind, but they only speak Cantonese, so please be patient with them if they don’t understand you.

Safe flight!”
thanks
屌 cancel咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞