結他玩伴奏定獨奏難?

11 回覆
3 Like 36 Dislike
伴奏
獨奏

新手好奇想問想搵一範學
要玩到專業,2樣都難
我自己一開始就係自學玩fingerstyle,有好多技巧要學,但唔可以話超難,一定要循序漸進咁學。歌嘅難度可以差好遠,啲指法可以勁kick勁難,整體而言,普遍都難過彈伴奏。如果你係學彈唱嘅話,重點係唱多過彈,學下掃chord,分解和弦嗰啲都可以開始彈唱,同埋要手口協調。如果單純幫人伴奏就仲簡單啲。

當然solo玩到盡真係會幾難
但伴奏玩落去彈嘅野分分鐘同一般所謂fingerstyle冇分別
只係音樂上和聲上嘅分別
冇話邊樣難

最難係彈得好
兩樣都咁難
我覺得伴奏難好多, 呢到講既伴奏唔係跟住拍子掃掃掃果款...

獨奏講創意, 講你個腦記得幾多你聽過既solo, 點樣組合D licks
然後就講樂理, 手指肌肉記憶

伴奏講求既係關注一個整體, 令首歌好聽, 同更好聽
除左要求上面提過既之外, 仲要講控場能力, 要點樣配合其他樂器/vocal
伴奏勁仲可能令個solo再push得勁D, 令個編曲再昇華

用踢波做比喻, solo果個就係美斯, 伴奏就係隊波其餘10個人
一個人要做10個人做既野, 你話難唔難

利申: 鳩up
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞